2021 13. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 19:20
Suç ve Ceza okuyan, okumayan herkesin az çok fikri olduğu bir klasik. Bir çoğumuzun zaten adına aşina olduğu Raskolnikov akıllı, aydın, dürüst bir gençtir. Eski Petersburg evinin bir dolabı andırır küçücük çatı bölmesinde oturmaktadır. Çevresindeki yoksulların yaşamını gözlemlemekte, yalnızca kendisinin değil, binlerce başka insanın da bu düzen içinde yazgılarının kaçınılmaz olarak yoksulluk, hastalık, erken ölüm olduğunu görmektedir. Bu durum onda yoğun düşünsel arayışlara yol açmıştır. İçinde yaşadığı toplumsal eşitsizlikler üzerine düşünür ve kendince insanların ikiye ayrıldığı; toplumdaki eşitsizliğe, haksızlığa karşı gelerek toplumun gidişini değiştirmiş döneminde suçlu olarak kabul edilmiş ama sonraki kuşaklar tarafından kahraman ilan edilmiş olağanüstü insanlar ve sıradan insanlar olarak gördüğü bir teori yaratmıştır kafasında. Kendisini de "Ben bir bit miyim yoksa insan mı?" ikilemine götürmüş , yoksulluğun,açlığın, kendini herkesten soyutlamışlığın psikolojik etkenleri altında yaşadığı buhran sonucu tefeci Alyona İvanovna ve kız kardeşi Lizaveta'yı öldürmüştür.. Dostoyevski bu romanında da yarattığı karakterlerin her birinin kişilik analizleri üzerinde ustaca durmuş; yarattığı karakterleri betimlemeleri ve kurguya dahil edişiyle ustalığını konuşturmuş. Her bir karakteri aslında toplumda var olan kesimlerle özdeşleştirdiğinizde isimlerin değişsede yaşananların az çok aynı kaldığını , çağın ilerleyişinin insanların ilerleyişi anlamına gelmediğini görüyorsunuz. Dostoyevski'nin hangi kitabını okursanız okuyun asla pişman olacağınızı düşünmüyorum ve Suç ve Ceza kesinlikle okunması gereken bir eser. Zaten Dostoyevski okuyan biri bir daha başka kitaplardan bu kadar zevk alır mı bilemiyorum..
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,5bin okunma