2021 3. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 23:25
Bu kitap üç ayrı kısıma ayrılıyor: materyalizm, kitaptaysa anlatıldığı gibi maddi bir çıkar için uğraşmak Din, yani İslam dışındaki bütün semavi dinler Ve İslam. İlk evvela evrimden bahsediyor bize İzetbegoviç ve dahi, bir evrimin söz konusu olduğundan, ve bu teorinin gerçekçiliğininden bahsedip, bir Evrim’in olduğunu ve fakat yaratılışında olduğunu kanıtlıyor bizlere. Canlılar alemindeki düalizmden, hümanizmin anlamından, ve dahi bir sürü konuya değiniyor. Kültür ve medeniyet arasındaki farkları bize alet ve kültün farklarıyla, düalizmin refleksleriyle, eğitimle, meditasyonla, eğitim farklarıyla, köy ve şehir farklarıyla apaçık bir hale getiriyor, aslında ilk bölümlerde, okuyucuyu daha derine giden bir kitaba alıştırmakta İzetbegoviç. Ve en sevdiğim bölüme, sanata geliyor Begoviç. Sanatın insanın başka bir dünyaya aidiyetinin bir parçası olduğunu savunuyor. Yani sürekli bu dünyaya bir sitem, bir isyan barındırdığını iddia ediyor bize yazar. Tek bir dünya olsa sanat imkansız olurdu diyor. Sanat ve bilim arasındaki farkı, yani doğruyla gerçeğin arasındaki farkı anlattı bize. Sanatın dindeki özel yerini anlattı ve özellikle semavi dinlerdeki sanatın önemini. Sanatın somut dünyasını anlattı. Ahlak hakkında da çok büyük bir bölüm var ve burada eğitimden tutun, tanrısız ahlaka kadar bütün konulara değindi: yazar bizi hazırladığı ağır kitabın içine yavaş yavaş aldı ve bu noktadan sonra ağır tespitler yaparak ilgi çekmeyi başardı. Dram ve ütopya dünyalarından bahşediyor, ve dolayısıyla bu iki dünya arasındaki açık farkları, ütopyanın gerçek dışı ve baskıcı tavrını, dramın ise gerçekliğini gösterdi. Büyük semavi dinlerin peygamberlerinden bahsetti ve dahi onların karakteristik özelliklerini açtı: Muhammed (S.A.V)’nın insanı tarafını ele aldı. Çok farklı beklentilerle açmıştım bu kitabı, ve açıkçası beklentimi her okuduğumda ileriye taşıyan bir kitap oldu. Her konu hassasiyetle ele alınmış, başka filozofların yazılarıyla süslendirilmiş bir eser. Zenginliğini sadece verdiği referanslardan bile ölçebiliriz.
Felsefe
Doğu ve Batı Arasında İslamAliya İzzetbegoviç · Klasik Yayınları · 20154,549 okunma