·339 syf.····Okunma: 07 Ocak 2015 23:19 Cemil Meriç'in iç dünyasından başlayarak dış dünyaya uzanan, düşünce girdabına sokan ölümsüz eseri Bu Ülke.
Bazı kitaplar için kullanılan bir cümle vardır: "Okullarda ders kitabı olmalı." diye. En azından üniversitelerde okutulmasını isterdim. Benim bu eserle tanışıklığım da üniversiteye uzanıyor diyebilirim.
Eserde yazarın kendini tanıma çabasından başlayarak dünyayı anlama, anlamlandırma, doğu, batı, İslamiyet gibi konularda düşünceleri yer alıyor. Elinize renkli bir kalem alarak beğendiğiniz ya da katıldığınız noktaların altını çizecek olsanız kalem biterdi diye düşünüyorum.
Yoğun anlatıma sahip olmasa da yoğun anlamlandırma sürecine sokuyor insanı. Okurken sayfalar arasında geniş aralar veriyor ve yazılanları kafanızda analiz ediyorsunuz. Kelimeleri seçişine baktığınızda yazarın dile ne kadar hakim olduğunu görüyor, okumaya doyamıyorsunuz. Bana kalırsa bir çırpıda bitirip köşeye konacak bir eser değil, çölde susuz kalmışsın, yanında bir matara su var ve bitmesin diye damla damla içiyorsun... Azar azar, anlamlandırarak okunduğunda daha anlamlı olur diye düşünüyorum.
Eleştirel gözle de bakabileceğiniz bir eser. Neticede yazar birçok konuda kendi düşüncelerini paylaşıyor. Katılmadığınız yerler de olacaktır elbet. Kendi adıma büyük bölümüne katıldığımı ifade edebilirim. Kütüphanemin en değerli köşelerinde yer alan değerli bir kitap. Eminim sizin de öyle olacaktır.