Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Güneşin Battığı Yerde Sıcaklık Yine Güneştendir
. Öncelikle Ketebe yayınlarını tebrik ederim. Kitabı orjinal dili Boşnakçadan dilimize çevirerek mükemmel bir iş çıkarmışlar. Biliyorsunuz kitabın daha önce ingilizceden çevirilmiş bir baskısı vardı. Çevirinin çevirisi olduğu için dili çok kötüydü. Bu kitap ise harika olmuş, tekrardan tebrik ederim. Izzetbegoviç bana göre 20. yy.'ın en büyük İslam düşünürlerinden birisi. Şahsen bana "Okuduğun yazarlardan birisini seç, öğrencisi olacaksın" denilseydi Izzetbegoviç benim için kesinlikle çok güçlü bir seçenek olurdu. Kitaba gelirsek; öncelikle ağır bir kitap. Mevzuları anlayabilmek için batı felsefesi, dünya tarihi, medeniyet tarihi, sosyoloji, Marksizm ve darwinizm'e biraz hakim olmak gerekiyor. Verdiğim konulardan anlaşılacağı üzere muhtevası çok geniş. Izzetbegoviç kitabına İslam, materyalizm ve Hristiyanlığın bakış açılarındaki farkları bizlere izah ederek başlıyor. Materyalizmin aslında insanı bir canlı olarak değil çeşitli ihtiyaçları olan üst düzey bir hayvan olarak gördüğünün altını çiziyor. İlerleyen bölümlerde ise medeniyet ve kültür ayrımını görüyoruz. Burada eğitimin işlevi üzerinde çok güzel durulmuş. Ayrıca Izzetbegoviç medeniyetin ruh hastalıkları ile beraber seyrettiğini bizlere çeşitli örnekler ile anlatıyor ve Marksizm'in ve tüketim kültürünün iddia ettiğinin aksine insanın ihtiyaçları karşılanıp konforu sağlanınca mutlu olmadığına parmak basıyor. Bilahare sanatın ve ahlakın kökenini dinde bulan Izzetbegoviç'in bu alanlarda verdiği örnekler ve gözlemleri oldukça ikna edici. Okurken özellikle darvinist görüş ile ahlak arasında dilemmayı mükemmel yakaladığını düşündüm. Ütopyanın ve ilmin bireyi, insanı değil insanları incelediğini dolayısıyla toplumu öne alıp, önemsediğini söyleyen yazar kültürün ve dramın ise insanı ve aileyi temele aldığını söyleyerek kitabın ilk bölümünü bitiriyor. İkinci bölümün başlarında İslam açısından çeşitli gözlemlerine yer veren bilge kral ileri sayfalarda da üç din ve materyalizmi birbirleri açısından kıyaslıyor. Doğrunun itidalde olduğunu söyleyen yazar İslamiyet'i bu açıdan met ediyor. Bilhassa Hristiyanlığın insan fıtratına uyumsuz bir din olduğu İslam'ın ise bu açıdan çok daha başarılı olduğunu çünkü ne ifratta ne tefritte yer aldığını izah ediyor. Avrupa devletleri arasında da ise İngiltere'nin bu orta yola yapısı ve sistemleri itibariyle en yakın devlet olduğunu nitekim İngiliz düşünürler ile İslam düşünürleri arasında bağlantı kurulabileceğini söyleyerek ve "Ey teslimiyet senin adın İslam'dır" diyerek kitabını bitiriyor. Açıkçası farkındayım kalitesiz, birbirinden kopuk bir inceleme oldu. Nitekim zaten kitap da benim 1-2 sayfada izah edebileceğimden daha derin. Ayrıca bende de kitabın reklamını hakkıyla yapabilecek kadar beceri yok. O yüzden okuyanların affına sığınıyorum :) Velhasıl, harikulade bir kitap. Okuduğum en iyi on kitap arasına rahatlıkla girer. Kesinlikle okunmasını tavsiye ediyorum. Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
Doğu Batı Arasında İslam
Doğu Batı Arasında İslamAliya İzzetbegoviç · Ketebe Yayınevi · 20193,480 okunma
··
1 artı 1'leme
·
5,7bin görüntüleme
Mihriban okurunun profil resmi
Bu kitabın bir üstü bir kitap yok, ben varsa bile bilmiyorum. Benim en'lerimin başında gelen kitaplardan biri. İnceleme gayet güzel olmuş, zaten dediğiniz gibi bir iki sayfa ile anlatılabilecek gibi değil. Bana göre bu kitabın incelemesi bile ayrı bir kitap olarak yazılabilir :) Aklınıza sağlık, tebrik ederim hocam.
Behzat Aktura okurunun profil resmi
Hemfikiriz hocam, bence de kitabın incelemesi de başlı başına bir kitap olabilir. Kitabın kendisi de kesinlikle üst sıralarda yer alır. Teşekkür ediyorum. Bu arada keşke beğendiğiniz kitaplar listesini görebilseydik hocam. Sanırım gizlemişsiniz. Benim sitedeki hobimdir, güzide okurların beğendikleri-10 puan verdikleri kitaplar arasında büyüteçle gezerim.
4 sonraki yanıtı göster
Eylül Türk okurunun profil resmi
Bilakis eseri çok iyi tahlil etmişsiniz. Paylaştığınız için teşekkür ederim.
Behzat Aktura okurunun profil resmi
Teveccühünüz, teşekkür ediyorum 🙏
Behzat Aktura okurunun profil resmi
Amin, cümlemizin inşallah. Teşekkürler. Şeriati, Celaleddin Vatandaşı biliyorum ama söylediğiniz diğer yazarlara dair pek bir bilgim yok açıkçası. Bilhassa Cabiriyi ve Sarp Yokuşun Eteğinde İnsan kitabını araştırayım. Sizin de fikir almak istediğiniz kitap olursa beklerim. Tekrardan teşekkür ediyorum. İyi okumalar ve hayırlı ramazanlar diliyorum.
yeşim dursun
yeşim dursun
Muammer Ünal okurunun profil resmi
Okullarda okutulası eserlerden biri de bu sanırım...
Behzat Aktura okurunun profil resmi
Kesinlikle öyle, çok değerli bir kitaptır.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.