2021 13. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 22:17
Kitabın akıcılığı ve yalın üslubundan bahsetmek istemiyorum. Zaten günümüz Türkçesine çevrilmiş olduğundan dilinin de sade olması normal. Eser yazıldığı döneme göre de sade yazılmış. Yazarın kendi kitlesiyle ve sanata olan bakış açısıyla alakalı olan bir durum bu. Argo cümleler, deyimler, atasözleri ve özlü sözler kitabımızda fazlaca yer alıyor. İnce nükteli üslubu insanı kendisine çekiyor. Roman okuduğunuzu anlamıyorsunuz bile. Tam bir Türk dizisi kıvamında. Şaşırtma unsuru, gülmece unsuru ve gerilim unsurları gayet başarılı. Yazar Tanzimat romancısı Ahmet Mithat ile benzerlik gösterse de bence aralarında çok büyük bir fark var. Hüseyin Rahmi'nin eserleri teknik anlamda daha başarılı. Birinci şahıstan anlatıldığı için yazar araya girmiyor. Ama romanda Ahmet Mithat'ın etkisi görülüyor. Sanatsal konuşmaların bir diğer amacı da okuyucuya bilgi vermek. Hüseyin Rahmi bence döneminin en açık görüşlü sanatçısı. Anlatı araya girmiyor ama karakterlerin düşüncelerinden yazarın ideolojisini de anlayabiliyoruz.
Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda ÖğütürHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,6bin okunma