2021 3. kitabı
İlk defa bir Sabahattin Ali okudum ve aşık oldum resmen. Öncelikle kitap aşırı akıcı, elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Ve ben Maria Puder' e aşık oldum. Ama kadın hayran olunacak cinsten. Kendi dünyasında harikalar yaratan ama gerçek dünya ve doğrularından bıkmış ki haklı. Kitap önce yazarın çalışmaya başladığı yerde kendisiyle aynı odada çalışan Raif efendiyi tanımasıyla başlıyor. En başta Raif efendiyi pek anlayamasam da hastalığı sırasında bu pek sevdiği çalışma arkadaşına anılarını yazdığı defteri vermesiyle onun nasıl biri olduğunu keşfediyoruz. Küçüklüğünden beri kitap aşığı olan Raif babasının isteğiyle ve en çokta kitaplarda okuduğu Avrupa'yı görme isteğiyle Almanya'ya gidiyor. Ama Almanya pekte beklidiği gibi çıkmıyor. Gezip görülecek yerleri kalmayınca orasıda sıradanlaşıyor Raif için. Ama resme yeteneği var Raif'in zamanında eğitimini bile almış. Bu vesileyle karşılaşıyor zaten kürk mantolu Madonna ile; Bir gün gittiği yeni ressamlar sergisinde onun resmini görünce yerine mıhlanıyor. Kürk mantosu siyah kısa saçları ve siyah gözleriyle Raif için unutulmaz birine dönüşüyor. Tabii ki karşılaşmaları ve Maria' nın güzel sözleri de var devamın da ama orasını da siz okuyun artık " Bilhassa tahammül edemediğim bir şey, kadının erkek karşısında her zaman pasif kalmaya mecbur oluşu... Neden? Niçin daima biz kaçacağız ve siz kovalayacak sınız?... Niçin daima biz teslim olacağız ve siz teslim alacaksınız? Niçin siz yalvarışlarınızdan bile bir tahakküm, bizim reddedişlerimizde bile bir acz bulunacak?"
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376bin okunma