···Okunma: 07 Şubat 2021 05:42 "Bir adamı tanımak için, düşüncelerini, acılarını, heyecanlarını bilmemiz lazım hiç değilse. Hayatın maddi olaylarıyla ancak kronoloji yapılabilir. Kronoloji aptalların tarihi." (Bu Ülke)
Kitabın "Uzun Süren Bir Çıraklık" adlı birinci ve "Gerçek Entelektüel" adlı ikinci bölümlerinde oğlu Mahmut Ali Meriç'in kaleminden ve Cemil Meriç'in çeşitli eserlerinden alıntılarla yazarımızın hayatını, acılarını, düşüncelerini, heyecanlarını bir nebze de olsa öğrenmeye ve anlamaya çalışıyoruz. Kitabın asıl bölümüne geçmeden evvel bu bölümlerin okunması, ilerleyen bölümlerde yazarımızın anlattıklarını ve fikirlerini bir temele oturtmak bakımından elzem.
"Kimim ben? Hayatını, Türk irfanına adayan, münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi." (Jurnal) diyerek kendini tanıtan yazarımızın birikimi ve düşünce dünyasının zenginliği karşısında hayran olmamak elde değil. Doğuyla Batı arasında düşünce köprüleri kuran, her iki kavram ve önemli temsilcilerine olan hakimiyetiyle ve yaptığı değerlendirmelerle önümüze yeni ufuklar açan; kitaplardan dergilere, Osmanlı'dan Hint'e, Kemal Tahir'den Dante'ye, irfandan ideolojiye bizi bir uçan halı üzerinde dolaştıran Meriç'in her satırının altını çizmek isteği uyandıran kitabındaki bazı kavramların açıklamalarının verildiği "Kanaviçe" bölümü de kitaba ayrı bir zenginlik katmış diyebiliriz.
Bir yıl arayla ikinci kez okudum kitabı. Dönem dönem tekrar dönüp en azından altı çizilen yerlerin gözden geçirilmesinin faydalı olacağı görüşündeyim. Bereketli okumalar.