2021 4. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2021 11:53
(spoiler) Ursula bu kitapta bize iki ayrı dünya sunmuş. Bunlardan biri Urras, ileri seviyede kapitalist bir evren. Diğeri ise Anarres, Urras’tan Odo’cu devrimden sonra ayrılanların yerleştiği ve tamamıyla anarşist bir evren. Anarres’te insanlar herhangi bir yasaya, bir devlete veya bir otoriteye tabi değil. Özgürlüklerinin tek kısıt noktası, kişilerin ve toplumun vicdanı. Burada konuşulan dilde (Pravcada) oyun ve çalışma sözcükleri aynı kelimeyle karşılanıyor, çünkü Anarres’te bir iş yapmak organik toplumun devamı için kollektif hislerle halledilmesi gereken bir oyundan ibaret. Shevek Anarres’te yaşayan bir fizik kuramcısı. Üzerinde çalıştığı kuramını Anarres’in temel motivasyonu olan ‘paylaşım’ın gereği yayınlamak istediğinde ve çalışmalarını sürdürme aşamasında birtakım sıkıntılarla karşılaşıyor. Örneğin ÜDE’de (üretim dağıtım eşgüdümü) bazı kişilerin hiyerarşi yaratma eğiliminde olduklarıyla yüzleşiyor. Bu gelişmelerden sonra Anarres’ten Urras’a gitmeye karar veriyor çünkü çalışmasını orada bitirip yayımlayabileceğini sanıyor ancak Urras’ta fikirlerin dahi devlete ait bir mülk olduğunu gözden kaçırıyor. Urras’ta istenilen Shevek’in kuramının mühendisler tarafından kullanılması ve üretilecek makinenin temelini oluşturması. Onun istediği ise gerçek bir anarşist olarak kuramını tüm insanlıkla paylaşmak. Kitabın en keyif aldığım kısmı Shevek’in, Urras’ı ilk izlenimleriyle betimlediği yerler. Kapitalist bir evren olduğu için yaşadığımız dünyaya benzeyen yönlerini, tam anlamıyla farklı bir gezegenden gelen Shevek’in gözünden okumak çok farklı bir deneyim. Bu kitap, bir toplum düzeni hangi ideolojik zemin üzerinde yaratılmış olursa olsun bunda mutlak mükemmelliğin yaratılamayacağını düşündürüyor. Ne Urras ne de Anarres tam anlamıyla bir ütopya veya distopya değil.
MülksüzlerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 202215,6bin okunma