·176 syf.····Okunma: 10 Şubat 2021 10:52 Kelile ve Dimne Doğu Edebiyatı' nın en eski klasiklerinden. M.Ö 1. yy'da yaşadığı düşünülen Hintli Beydeba tarafından Sanskritçe kaleme alınmış. Fabl türünün ilk ve en önemli örneği. İç içe geçen hikayelerin kahramanları ise hayvanlardır. Dönemin hükümdarlarına yol göstermek için insan kişiliğini, hayvan sembolleriyle ifade eden alegorik anlatılardır. Antik Yunan Edebiyatı'nda MÖ .6 yy' da yaşayan Ezop'un hikayeleri'ne ve La Fontaine'nin masallarına ilham kaynağı olmuştur.
Kelile ve Dimne'de geçen hikayelerin temel konusu ise ahlak, dürüstlük ve siyasettir. Ahlaki ve hikemi özellikleri taşıması yönüyle didaktiktir. Yani öğüt kitabı niteliğinde, her hikayeden okurun çıkaracağı kıssadan hisseler yer alıyor.
Kitapta hikayeler iki şekilde ilerliyor:
1. Dış hikaye çerçevesinin anlatıcısı Beydeba. Beydeba kendisini ve Hint hükümdarı Debşelim'in tanıtılması. (Hükümdar, vezir ve Bilge arasında geçen olaylar)
2. Alt hikayelerde konuşan hayvanlar. Aslan, çakal, karga, tilki gibi hayvanları konu edinen hikayeleridir. Bu hayvanlar teşhis ve intak sanatlarından yararlanılarak konuşturulmuştur.
Kelile ve Dimne iki zıt insan karakterini temsil eder : Kelile, bağlı olduğu sınıftan memnun olan insan karakterini, doğruluk ve dürüstlüğü temsil eder. Dimne ise ihtirasları uğruna her şeyi yapabilen, hak etmediği halde sınıf atlamaya çalışan insan karakterini, hilekârlığı temsil eder.
" Kelile ve Dimne, hikmet-i ilmîyi insanlara ve gerek hayvanlara isnâd okunan birçok lâtif hikâyeler ike tasvir ederek okuyanları hem ziyâdesiyle eğlendirir ve hem de eğlendirdikten sonra ziyâde olmak üzere müstefîd (faydalanmak) eyler." Ahmed Midhat/ Hulâsa -i Humâyûn-nâme