2021 6. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2021 21:14
Kafka’yla tanışma kitabı olarak ne kadar doğru bir seçim yaptım bilmiyorum ama okuduğum için kendimi oldukça keyifli hissediyorum. Dilini, anlatımını ve hatta hayatını bile doğru dürüst bilmeden okuduğum halde vermek istediği mesajların çoğunu aldığımı düşüyorum. Dönüşüm; Gregor Samsa’nın bir sabah uykusundan bir böcek olarak uyanışı ile başlıyor. Bir ailenin çöküşü, insanların farklı olana bakış açısı, birbirlerine bağlılıktan çok menfaat duyguları besleyen toplumun varlığı, yabancılaşma, yalnızlaşma ve daha birçok can acıtıcı duyguyu bir arada yansıtarak devam ediyor hikâyesine Kafka. Hayatı hakkında araştırmalar yaparken baba figürünün Kafka için güvenden çok ağır bir yük olduğunu gördüm. Hikâyedeki babanın da Gregor’a hissettirdiklerinin Kafka’nın kendi babasına karşı hissettiği duygular olduğu kanısına vardım. Bu yüzden ikinci Kafka kitabımı Babaya Mektup olarak belirledim. Gregor'un annesi vr kardeşinin paşinden gidip salonda babasıyla karşılaştığı ve odasına geri dönmek için bir yol ararken düşündüklerini aktardığı paragraf beni bu düşünceye itti. Mesela aynı paragrafta geçen “Ancak bunlara dalıp olduğu yerde kalmadı, çünkü bu yeni yaşamının daha ilk gününden itibaren babasının kendisine karşı sadece sert davranılmasından yana olduğunun bilincindeydi.” cümlesi de Gregor'un dönüşümünden sonra kendisine karşı var olmaya başlayan durumu gözler önüne seriyordu. Dönüşüm; sadece Gregor Samsa’nın değil beraberinde ailesinin de dönüşümünü konu alan, çıkarları için yanında tutan insanların istediklerini elde edemedikleri anda sizi bir kenara atacakları, önemsemeyecekleri, umursamayacakları bir evreni konu alıyor. Yani gerçek dünyamızı… Ben çok sevdim kitabı. Kafka'nın dilini de çok benimsedim. Bütün külliyatını en kısa sürede toparlayıp okumak için can atıyorum.
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,7bin okunma