·544 syf.····Okunma: 11 Şubat 2021 23:43 10/10
İki kadının savaşta gösterdikleri direnişi, yaşadıkları zorlukları, çektikleri acıları okuduğumuz Bülbül, sizi İkinci Dünya Savaşı'nın Fransa'sına götürüyor.
Öncelikle bütün bir kitap muhteşem yazılmış, yazarın kalemi adeta su gibi. Okudukça daha fazla okuma isteğinizi arttıran cümlelerle süslenmiş. Yer yer hikaye yavaş ilerliyor olsa da sıkılmadan devam edebiliyor ve heyecanın azaldığı zamanlarda bile yazımın keyfini sürebiliyorsunuz.
Hikayedeki kardeşlerimiz birbirinden çok farklı karakterlere sahip iki kadın. Viann bir eş, bir anne ve ailesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır. Isabelle ise hırçın, asi ve ailesine ve girdiği ortamlara uyum sağlayamayan biri. Viann kocasının cepheye gitmesinden sonra, işgal altındaki bir yerde her koşulda kızını korumak için savaş verirken, Isabelle düşmanla birebir savaşmak arzusunda. İkisini önce birleştirip sonra ayrı düşüren bu savaşta, iki kız kardeşin kendilerine özgü şekilde direnip sevdiklerini ve inandıklarını koruma çabalarını okuyoruz.
Yazar savaşta olmasını tahmin ettiğiniz olayları o kadar güzel sunmuş ki size; kaybı, kararlılığı, mücadeleyi, sabrı, ölümü, umudu, bekleyişi ve daha bir çoğunu, sanki olmasını hiç beklememişsiniz gibi okuduğunuzda sarsılabiliyorsunuz.
Beni birçok yerde ağlatan, savaş zamanındaki birçok sıkıntıyı anlamamı sağlayan ve o dönemin Avrupa'sını gözümde canlandırabildiğim bir serüven oldu. Her durumda olduğu gibi özellikle çocukların acı çekmesine dayanamayan ben pıtır pıtır döküldüm o sahnelerde.
Kişisel olarak kendimi en yakın hissettiğim karakter ise Viann oldu. Seçimlerinin neredeyse hepsinde, duygularında ve kararlarında kendimi gördüm. Bu nedenle de uzun süre aklımda yer edecek bir karakter olacak.
Eğer çokça hisli ve uzun bir bağlılığa hazırsanız, sonuna kadar tavsiye ediyorum.
bee*