Puan vermedi·308 syf.····Okunma: 11 Şubat 2021 00:48 Böyle muhteşem bir eseri incelemenin kolay olmayacağını düşündüm ve kelimelerimin bu eseri anlatabileceği husunda biraz tereddüt yaşadıktan ve eserin spoiler vermeden incelemesinin yapılmasının zor olacağını düşündükten sonra inceleme yapmaktan vazgeçmiştim ki böyle bir eseri incelememenin ayıp olacağını düşünerekten incelemeye karar verdim.
Hüseyin Nihal Atsız, daha çok siyasi görüşüyle öne çıkan bir isim. Bazı insancıklarımız Sırf siyasi görüşüne ters düşmesi sebebiyle tek bir kitabını dahi okumadan saçma eleştiriler yapabiliyor, kitap hakkında "asla okunmamalı" ya kadar yorumlar yapabiliyorlar. Bu fikri savunan kişinin at gözlüğü takmasından farkı yoktur. Eğer bir görüşü destekliyorsanız mutlaka zıddını da araştırıp öğrenmelisiniz ki savunmak için yeterli bilginiz olsun.
Ruh Adam, etkisinden hâlâ kurtulamadığım muhteşem kurguya sahip sembolizmlerle dolu kitap. Bu kitabı okumama vesile olan Atsız’ın “Geri gelen mektup” şiiri oldu. Şiir okuduğumda etkilenip araştırdığımda bu şiirin Nihal Atsız’ın yeşil gözlü bir kız için yazdığını ama kızın mektuptaki şiiri okumadan geri iade ettiğini ve bu hakiki olayın da Atsız’ın büyük edebi eseri ‘Ruh Adam’a uyarladığını öğrendiğimde bu kitabı okuma isteğim artmıştı.
Kitabı, kitapta geçen bir cümleyle özetlemek istesen bu cümle şüphesiz ki sayfa 13 de geçen şu alıntı olacaktır:
“Edebiyat, hakikatların hayalle süslenmesidir.” Bu kitap bir nevi otobiyografik bir romandır çünkü atsızın hayatından bir çok kesit bulmak mümkündür.
Kitap, baş kısmında geçen yüzbaşı Burkay’ın günümüzde Selim pusata sembolize edilmiş halidir ki bunu da kitabın son kısmında geçen olayla bir kez daha anlıyoruz.
Kitap, beni öylesine etkiledi ki hiçbir kitapta hissetmediğim ruh halini bu kitapta hissedip bir çok kısımda tüylerim diken diken oldu diyebilirim.
Daha öncede dediğim gibi, kitapta çok fazla sembolizmin etkisi var bazıları Selim’in iyiliğini, bazıları şeytani yönünü/ nefsi vs. Rol ediniyor.
Kitabı okuma sürecinizde olayların karmaşık gibi gözükmesi sizi yanılmasın, kitabı okudukça olayların daha da açıldığını göreceksiniz. Ve kesinlikle kitabı bitirdikten sonra YouTube’da yapılan kritikleri dinlemenizi tavsiye ederim.
Hangi görüşe sahip olursanız olun, Nihal Atsız’ın kalemine hayran olmamanız için kör olmanız lazım. Diyorum ve Bu muhteşem edebi eseri MUTLAKA okumanızı tavsiye ederim.
MUTLAK seveceksiniz bu romanı.