···Okunma: 18 Ekim 2016 00:00 Deniz Gezgin bundan önce bitki mitosları, hayvan mitosları ve su mitosları kitaplarını çıkarmıştı. Bu üç kitaptan arkeolog yazarımızın ne kadar mitoloji uzmanlığı olduğunu da tespit etmiştik. Bu kitap yani Ahraz ise Yazarın ilk romanı. Bu roman klasik bir Şeytanın Yaradandan mühlet alma sahnesi ile başlar. Buradan sonra Gerencenin, Adilenin ve çoklukla İsrafile odaklanarak kasabayı mercek altına alırız. Yoğun bir dini mitoloji altlığı üzerine çokça mitos yerleştirilmiş ve bunların da üzerine bir sahil kasabası hikayesi kondurulmuş bir "çok katmanlı hikaye" karşımıza çıkar. Hıristiyan mitolojisinin yoğunlukla hissedildiği bir kitaptır Ahraz. Her bir karakterin ismi üzerine, hangi olayın aslında hangi mitosa denk geldiği üzerine, İsa'nın karakterler arasındaki geçişleri üzerine, hangi dini hikayenin ve karakterin hangi karakterlerde dolaştığı üzerine tartışmalara açık bir kitaptır karşımızdaki. Bunlar dışında kitabın asıl kuvvetli tarafı psikanaliz ve jung açısıdanincelemelerinde yatar. Bu hadisenin açılımı kitap kadar uzun olabilir. Bol okumalar ve tartışmalar dileklerimizle.