2021 31. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2021 23:03
AZİL, DEHA MI DELİLİK Mİ? Hakan Günday’ın 2007’de yayımlanan benim ise 2021 yılında okuduğum roman.. Hakan Günday, 2003’de yayımlanan Zargana kitabında ‘Hayat, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.’ demişti. Acaba bu kitabında da bu hastalığı mı göstermeye çalıştı okurlara? İnsan, toplum ile sosyalleşmiyordu, hasta oluyordu. Delilik, cinsellikten sonra en çok toplum aracılığıyla bulaşan bir hastalıktı. Doğduğun gezegen, kurallarına uyman gereken bir tımarhaneye benziyordu. Uymazsan deli olarak görülüyordun-bu da uzun vadede deli olduğunu düşündürebilirdi sana.- Eğer kurallara uyarsan da deliriyordun, kaçışı yoktu. İnsan, delilik ile deha arasındaki mesafede hep delirmeye itiliyordu. Az/sil, belki de herkesten daha çok yaklaşmıştı deha noktasına ama biz toplumun oluşturduğu kimliklerimizle onun deli olduğuna karar verdik. Daha fiyakalı duracak terimler tabii ki vardır, ben deliliği tercih ediyorum. Kitabın şöyle etkileyici bir girişi var: “Bu cümle, yazmayı öğrendiğimin kanıtıdır. Bu cümleyse, okumaya devam ettiğinin kanıtı. Birlikte, iki kanıtı olan bir suç işleyeceğiz. Bir hayata son vereceğiz…. Ancak bizim ortaklığımızda rahat bir uyku için birinin diğerini öldürmesine gerek yok. Çünkü işlenen suç gerçekleştiğinde sayımız bire düşecek.” Bu alıntı bile sizi bu kitap için teşvik edecektir diye düşünüyorum. Azil’e gelince, şizofreni de diyebilirsiniz, fazla düşünen bir dahi de. Bu seçim, okura bağlı. İnsanın yaşamı boyunca girebileceği zihinsel çıkmazlar, varlığın ve yokluğun felsefesi, hayatımızı bazen sarmalayan o karamsar hava sizi kitaba çekecektir. Kitabı okurken bol bol kararlarınızı, yaşamınızı sorgulatacak bir kitaba hazırsanız bu kitabın zamanı tam olarak şimdi. Ertelemeyin. Zamana sığınmayın, okuyun. Biliyorum: “Zaman gidecek yeri olmayanların evidir.”(syf. 17) Yine de “Zamana güven. Yaşarken seni asla gidemeyeceğin yerlere seni sadece o götürür.Oku ve zamana bırak.” Keyifli okumalar!
AzilHakan Günday · Doğan Kitap · 202411,3bin okunma