2021 4. kitabı
Jerzy Kosinski 1933 yılında Yahudi olarak dünyaya gelmiş ancak Nazi imparatorluğu döneminde hristiyan olarak doğuya yerleşmiş bir ailenin çocuğudur. Daha sonra da sahte belgeler düzenleyerek Amerika'ya yerleşmiştir. İnişli çıkışlı bir hayatı olmuş ,dünyaya geldiği dönem itibariyle pek çok travma yaşamıştır. Kitaplarına bu travmaları yansımış ve sarsıcı eserler ortaya koymuştur. Onun kitapları dışında ,hayatına dair iki olay beni çok etkilemiştir. Birincisi Roman Polanskinin yakın arkadaşlarından biri olup , Polanskinin karısı Sharon Tate ve davetlilerinin Charles Mason'un çetesi tarafından katledildiği gece havaalanında kaybolan bagajı dolayısıyla davete gecikerek hayatta kalmasıdır. Bu gercekleşmiş olsaydı bugün efsane olan pek cok kitabı ortada olmayacaktı. İkincisi ; o gece de ölümü ıskalamış ama 58 yaşında kendi evinin banyosunda kafasına bir poşet geçirerek kendi canını almıştır. Arkasında bıraktığı notta ; “Her zamankinden daha uzun bir süre uyuyacağım. Buna sonsuzluk deyin” yazmış. Yazdığım şeyler, yazar ve okur arasında yeni bir ilişkiyi kabul etmeye hazır olanlar içindir der sevgili Jerzy Kosinski . Bana göre çokta haklı .Herkes Kosinski okuyamayabilir. Hassasiyet kaldırır bir dili yoktur , ama okudunuz mu da bir daha hicbir sey sizin icin eskisi gibi olamaz. Geçmişinden gelen travmalarla kalemini besleyen yazarın ilk okuduğum kitabı Boyalı Kuş' dur. Romanın kahramanı ; ailesinin, Polonya'yı işgal eden Nazilerden kurtarabilmek için uzak bir köye yolladıkları altı yaşında bir Yahudi çocuktur. Kitap boyunca çocuğun hayatta kalma mücadelesine en yalın ,en can yakıcı şekilde tanık oluruz. Köyden köye gezen çocuk savaşın gölgesinde başkalaşan insan profilleriyle tanıştırır bizi . Ayrımcılık , şiddet , ırkçılık kitabın her sayfasında değişik suretlerle karşımıza çıkar . Farklılığın cezası , dışlama halen de günümüzde devam eden kilit konulardan . Bol bol okuyup kendimizi geliştirdiğimiz , birbirimizi sevgiyle kucakladığımız nice sağlıklı yıllarımız olsun
Boyalı KuşJerzy Kosinski · E Yayınları · 20115,6bin okunma