2021 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 19:09
Romanın başlangıç bölümü, Dostoyevski tarafından bir cinayet serüveni havasında yazılır. Büyük ağabey Dmitri annesinden kalan mirası babasının haksız şekilde paylaştırdığını ve miras olarak verilen üç bin rubleden çok daha fazlasını hak ettiğini düşünerek, baba Karamazov’u bir gün öldüreceğinin hesabını yapan ve bunu herkesle paylaşan yirmi sekiz yaşında bir gençtir. Ortanca kardeş olan İvan ise Gazetecilik içten pazarlıklı yirmi dört yaşında biridir. En küçük kardeş olan Alyoşa ise Dostoyevski’nin İsa peygamberin yeryüzündeki temsilcisi saydığı yirmi yaşındaki gençtir. Alyoşa babasından ayrı yaşadığı kilisenin hizmetinde ve bölgenin azizi, şifacısı Zosima’nın himayesindedir. Dmitri’nin haksız dağılan mirası konuşmak için Zosima’nın huzurunda tertip edilen toplantıda İvan ve Alyoşa da bulunurken baba Fyodor Pavloviç Zosima karşısında Dmitri’yi kansız bir katil olarak göstermek için elinden geleni yapar ve Dmitri öfkesine yenilir. İlerleyen bölümlerde Katerina İvanovna adında güzel ve onuru kırılmış bir kadın ortaya çıkar, bu kadın aynı zamanda Dmitri’nim nişanlısıdır. Ayrıca daha sonra bu kadına ortanca kardeş İvan’ın âşık olduğunu öğreniriz. Dmitri nişanlı olmasına rağmen bölgenin hafif mujik kadınlarından olan Gruşenka’ya kör kütük aşıktır. Ancak aynı zaman baba Karamazov da Gruşenka’ya aşıktır ve Gruşenka’yı o güne kadar edindiği, yani kardeşlerin annelerinden kalan miraslarına el koyarak yaptığı haksız servetle baştan çıkartmak ister. Öte yandan Alyoşa da Zosima’dan şifa dilemek için annesiyle birlikte gelen on dört yaşındaki Lisa’yı kendi meleksi varlığıyla ayağa kaldıracak kadar iyileştirip ona âşık olmuştur. Ve onunla evlenmek için rahip olmayı bir kenara bırakmayı düşünür. İlk bölümlerde Dmitri’nin babasını öldürmeye ilişkin şüpheleri üzerine çektiği uzun bölümler yanında nişanlısı Dmitri’yi Gruşenka’ya kaptıran Katerina İvanovna’nın hezeyanları romanın yapısını oluşturur. Diğer taraftanda baba Karamazov’u iyiden iyiye ölüm korkusu sarmıştır. Bu durumda ortanca kardeş “iki adi birbirini yesin,” diye hiçbir şeye karışmayarak bekler. Soyadı Karamazov olmamasına rağmen Karamazov adını taşımak için gerekli her içi güdüyü içten pazarlık, sinirlilik, hoşgörüsüzlük ve en önemlisi de çıkarcılık gibi bünyesinde barındıran Smerdyakov da perde arkasında birçok iş halleder. En sonunda ise cinayetin tüm delillerinin Dmitri’ye çevrildiği kaçınılmaz son ile baba Karamazov öteki dünyayı boylarken, Karamazov Kardeşler şekil değiştirir. Son bölümdeyse cinayet soruşturması ve mahkeme safhasını içeren yaklaşık dört yüz elli sayfalık ikinci bölümünün tamamı oluşuyor. Dostoyevski onlarca sayfa boyunca, “Dmitri Karamazov babasını öldürecek,” dedikten sonra okura, “Dmitri’nin bu cinayeti işlediğine dair elinde benim söylediklerimin dışında bir kanıtın var mı ey okur?” diye soruyor. Daha sonralarında Dmitri’nin nasıl masum, Smerdyakov’un da nasıl bir şeytan olduğunu okuyor.
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · İletişim Yayınları · 202045,2bin okunma