2021 111. kitabı
Evet gerçekten insana huzursuzluk veren bir kitap . " Ben bir insandım " cümlesini hiçbir zaman unutmayacağım kadar etkiledi beni . Arka kapağında : Harese nedir bilir misin ? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var . Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu , devenin daha da hoşuna gider . Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz...Arka kapağınadaki bu cümleler kitabı hemen alıp okumama neden oldu . Bu cümleler aslında okura verilmiş birçok bilginin özetiydi sanki . Bu cümlelerin üstü kapalı bir mesajı vardı benim için. Kitaba bir an önce başlamam gerektiğini düşündüm , hem de elimde o süreçte okumakta olduğum başka kitap (Otomatik Portakal) varken . Bu kitabın yazarı usta Ömer Zülfü Livaneli diğer birçok kitabında olduğu gibi bu kitapta da okurlara birçok konuda geniş bilgiler veriyor . Gerek dinlerden , gerek gelenek göreneklerden gerek Ezidiler hakkında bolca bilgi edindim.Ve edindiğim her bilgi bir sonraki bilginin kafamda yerleşmesini sağladı. Usta Ömer Zülfü Livaneli okuduğum ikinci kitabı bu kitap oldu . Ne kadar geç kalmışım onun kitaplarını okumakta . Ne çok duygu , ne çok bilgi barındırıyor her cümle , her sayfa ... Bu kitabı okumaya devam ettikçe kafamda soru işaretleri çoğalmaya devam etti. Insanın sahip olduğu din , inanış gelenek görenekten dolayı yargılanması , küçümsenmesi , hor görülmesi tüm bunlar ve daha fazlası ... Zulüm hangi ırka layıktır? Insan demek sadece sahip olduğu dininden teninden , renginden , inanışından ibaret miydi ? Insanın doğuştan sahip olduğu duygular ne olacaktı ? Bu duygular farklı ırk ,farklı din ,farklı coğrafya , farklı tendeki insanların ortak duyguları değil miydi ? Tüm soyut duygular insanlar için değil miydi yoksa ? Kitabın adından da anlaşılacağı gibi insana biraz huzursuzluk veriyor bu kitap. Kitabın içindeki bilgileri okudukça zulüm gören , haksızlığa uğrayan inanılmaz zor gunler yaşayan insanların acılarını onlarla birlikte yaşadım . Sanki bir an Meleknaz oldum , Nergis oldum Aysel oldum ... Evet gerçekten de insanlık diye yücelttiğimiz şey aslında ne aşağılayıcı bir kavram... Kitabın sonlarına geldiğimde günümüzde de sık rastlanılan bir durum olan İbrahim'in Hüseyin'in sevdiği kıza aşık olduğu farkettim... Evet günlük hayatta olabilecek ve artık toplumda bu tür şeylerin neredeyse normal olarak kabul edildiği bu çağda bu olayın bu kitapta yer alması , beni en çok etkileyen konulardan biriydi . Karekter olarak neredeyse Hüseyin'e hiç benzemeyen gazeteci İbrahim farkına varmadan Hüseyinleşmişti. Kitabı okumayı düşünenlere bir an önce okumalarını tavsiye ediyorum .Umarım bu kitabı okumuş olan , okuyacak olan tüm okurlar bu kitaptan memnun kalırlar .
HuzursuzlukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2017117,7bin okunma