Nadja, Andre Breton
2021 9. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 00:07
Kitap “Kimim ben?” sorusuyla başlıyor ve sanki yazar kendini bulma macerasında yaşadıklarını anlatıyor. Bu anlatımı yaparken de günü gününü tutmuyor, deneme ile başladığı anlatım, roman etkileri ile sürerken bir günce ve otobiyografi olarak bitiyor. Aslında düşününce kendini aramakta tam olarak bir kafa karışıklığı değil mi? Andre Breton, tıp ve psikiyatri eğitimi almış olan gerçeküstü kuramcısı. Bu kuram/akım, gerçek dışı anlamda değil aksine gerçeğin insandaki iz düşümü şeklinde bir yaklaşımdır. İnsanın algısının kökenleri ve insanın etrafındaki olaylara bakış açısı sorgulanır. Andre Breton, Paris sokaklarında, gerçekle düş arasında gidip gelen ve hep biraz eksik görünen nadide bir “umut” kıvılcımı arıyor. Bu arayışının şekil bulmuş hali Nadja, gündelik hayata dair olguların gerçeküstü algılanışını sunmakla kalmıyor, çizimlerle bunu anlatıyor. Dahilik ve delilik arasındaki görünmez çizgi nerede kalkar? “Delilik ile akillik arasındaki iyi bilinen sınır yokluğu, beni her birinden gelen algı ve fikirlere ayrı ve farklı birer değer atfetme eğiliminden alıkoyuyor.” Ve kitap “Kim var orada? Yoksa yalnız mıyım? Ben kendim miyim?” sorularıyla bitiyor/başlıyor
NadjaAndre Breton · Jaguar Kitap · 2019453 okunma