Spoiler İçeren Utanç İncelemesi
2021 18. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 01:23
Bu inceleme spoiler içerir. Harika bir kitap. Direkt okuduğum en güzel romanlardan biri oldu. Başlarken kesinlikle böyle yüksek beklentilerim yoktu, büyük ihtimal sıkılır bırakırım diye düşünmüştüm başlarken. Ama hayatımda okuduğum en iyi kitaplardan birini okumaya başlayacağımı nereden bilebilirdim? Kitap su gibi akıyor. Yağ gibi akıyor. Daha akışkan hangi madde var bilmiyorum, o derece akıyor işte. Çok sade bir dil var. Çok güzel. Okumak adeta zevk veriyor insana. Kitap insanlar ve toplum ile ilgili birçok gerçeği suratınıza sertçe çarpıyor. Sizi "ben olsaydım" durumlarına itiyor. "Bu niye böyle oldu ya" diye oturup düşünüyorsunuz. Hiç gocunmadan kitap gözünüze sokuyor , utançları ve pislikleri. Kitap ilginç karakterle dolu. İlginç dediysem karakterleri sevdiğimi falan düşünmeyin. Baş karakterimiz David kötü bir adam. Empati kurmayan, gücünü kötüye kullanan ve karşıdakine verdiği zararı düşünmeyen, kendi dürtüleriyle hareket eden "Batılı" bir elit. Sevilebilir pek yanı yok. Kitabın başında nefret ederken sonradan empati kurmaya başlıyorsunuz. David'den hala hoşlanmamanıza rağmen. David sonuçta neredeyse bir tacizci. Ama David'den daha en başta nefret ettiyseniz, bu kitap sinirlerinizi çok bozacak. Nefretinizi sonraya saklayın. Sadece David değil, diğer karakterler de (Lucy, Petrus, Soraya) üzerinde düşünülecek karakterler. Lucy'yi anlamaya çalışıyorsunuz ama anlayamıyorsunuz. Lucy tecavüze uğramasına rağmen utanan taraf. Ve tecavüz edenler utanmıyorlar. Utancın ironisi. Utanç. Kitap hem topluma hem bireye çok güzelce değinirken aynı zamanda sokak hayvanlarına da değiniyor, Güney Afrika'nın ırkçılıkla harmanlanmış geçmişine de. Bu kitap Güney Afrika'nın son 30 yılından bağımsız düşünülecek bir roman değil. Bu kitap sayesinde Güney Afrika'yı merak ettim ve araştırdım. Beni araştırmaya iten ve kendisi de Güney Afrika hakkında bilgiler veren çok azıcık da olsa didaktik bir kitap. Dolu dolu kitap yani. 300 sayfadan kısa. Ve bu kadar dolu. İnsanın ve toplumun utancını Afrika'nın son 30 yılıyla bu kadar güzel bir dille birleştirmesi çok büyük başarı. David'in çöküşü ve ırkçılığın gerçekleri. Kitap bittikten sonra oturdum iki saat kitabı düşündüm. David, Lucy ve Petrus. Başka bir şey yapamadım. Daha önce beni hiçbir kitap bu kadar etkilememişti. Okuyun, okutun arkadaşlar. Bu güzel modern edebiyat örneği, okunmayı kesinlikle hak ediyor.
UtançJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 20183,532 okunma