2023 109. kitabı
J. M. Coetzee
'nin ,
Utanç
Utanç
kitabı için ırksal ayrımcılığın yanı sıra cinsiyet eşitsizliği, güç dengeleri ve kişisel sorumluluk gibi evrensel konularıyla, Güney Afrika'nın post-apartheid (ırk
·264 syf.·
2019 71. kitabı
Utanç... Kitabın başlarında baş karakter David bir olay yaşıyor, kitaba ismini veren utancın o olay olduğunu sanıyorsunuz ilk başta; hayır öyle değil, asıl tokat sonradan geliyor. Utanılacak o kadar çok şey var ki hayatta. Coetzee, bazılarını hikayeye dahil etmiş: taciz, tecavüz, cinayet, psikolojik ve fiziksel şiddet, ırkçılık, hayvanların yaşam hakkının ellerinden alınması.. Ama çok garip; yaptığı bir eylemden dolayı utanması, günah çıkarması, ıslah edilmesi gerektiği düşünülen bir kişi başka bir olayda insanlık dersi veriyor. (Köpek leşlerinin onurunu kurtarmak) Dışarıdan çok normal görünen insanların içindeki kötülük, biraz yaklaşınca ortaya çıkıyor. Şiddet uyguladığın, gasp ettiğin, tecavüz ettiğin, onurunu çiğnediğin kadın "ben buradayım, dim dik ayaktayım, korkmuyorum, pes etmiyorum" diyor. (Hikâye akışında bu durum çok sinir bozucu) Tüm bunlar, az sayfada ve dolaysız olarak, az sayıda karakter üzerinden anlatılıyor. Bu nedenle daha da ağır geliyor insana. Çok kapsamlı, bazıları göreceli ve üzerine saatlerce tartişabileceğimiz konular bunlar ama Coetzee 'nin anlatımını çok sevdim. Konuyu dağıtmadan, anlatmak istediğini anlatıp bitirdi kitabı. Gündemimiz Nobel Edebiyat Ödülü alan yazarlarken bu kitabı okumuş olmak mutlu etti.
SEVGİLİ LUCY
2023 14. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 10:02
Bıçak gibi kesen bir öykü nasıl bu kadar yumuşak anlatılabilir bilmiyorum. Sizi müsvedde bir kağıt gibi buruşturup hiç düşünmediğiniz yerlere fırlatıyor. Bir süre havada uçuyorsunuz ama öyle
Edebiyat & Roman
UtançJ. M. Coetzee · Can Yayınları · 20183,525 okunma
Dürtü kontrol bozukluğu utanç kaynağı
2025 32. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 04:40
52 yaşındaki dürtüleriyle hareket eden bir Profesör hayattaki tek amacı farklı kadınlarla beraber olmak bu esnada öğrencisini ayartıp onla yatıyor bu yüzden okuldan atılıyor Profesör okuldan atıldığı dönem kızının yanına gidiyor burda da karmaşık olaylar cereyan ediyor kızına üç adam tecavüz ediyor kız bu çocuğu doğurma kararı alıyor. Hayvanlar yakılıyor bir kesitinde de çok acımasız. Dürtü kontrol bozukluğundan kesitler utanç duygusu ile birleştirilmiş.
2023 94. kitabı
UTANÇ-J.M.COETZEE,258 sayfa Yazar,Güney Afrika’nın Cape Town kentinde doğmuş ,babası avukat annesi öğretmen olup,ailesi 17. yüzyılda ülkeye gelen ilk Hollandalı göçmenlerindendir. 1999 Man Booker ve
2016 148. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2016 14:39
Coetzee'nin kitabı bize türlü türlü şiddetle örülü dünyalardan bahsediyor: entelektüel şiddet, erkeğin kadına şiddeti, beyazın siyaha yönelik şiddeti, insanın hayvana şiddeti... çözülebilen ve
Puan vermedi·264 syf.·
2022 87. kitabı
DİPÇE : Coetzee, "Barbarları Beklerken" adlı eserinde  Apartheid rejiminin özdeş işleyişine sahip bir devlet kurgulamıştı. 1994'te güncellenen bu yasaya baktığımızda insanlık adına
2023 8. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2023 18:15
Coetzee, 1999 Maan Booker ve 2003 Nobel Edebiyat Ödülü almış. Hollanda asıllı Güney Afrikalı bir ailenin çocuğu. Cape Town Üniversitesinde görevler üstlenmiş( kitapta olduğu gibi) edebiyat
Puan vermedi·264 syf.·
2022 67. kitabı
1999 Man Booker Ödülü ve 2003 Nobel Edebiyat Ödülü almış M. Coetzee'nin, daha önce "Barbarları Beklerken" kitabını okumuştum. Profesör David hocalık yaptığı üniversitede kendinden
2023 8. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 00:00
Bir iktidar aracı olarak tecavuz*, Utanç’ta irdelenen en önemli konulardan biri. Diğer önemli bir konu da sömürme; insanın insanı ve hayvanları sömürmesi. Tahakküm altına alma, güç sahibi olma, sömürme kişisel hikayeler üzerinden anlatılırken Güney Afrika’nın durumunu da yansıtıyor. Detay-Spoiler! Profesör David’in bir esk*rtla ilişkisi ile başlıyor kitap. David’ın iki kez boşandığını, daha sonra yardımcısıyla ilişkiye girdiğini okuyoruz. Öğrenciyle ilişkiye girmesi ise onun sonunu hazırlıyor, aslında biraz sahte pişmanlık gösterse görevinden olmayacak. David’ın farklı gruplardan, farklı yaşlardan kadınlarla ilişkisi, özünde cinselliğin tahakküm aracına dönüşmesiyken, biraz daha masumane(!) dizginlenemeyen orta yaş erkek arzuları kılıfında. Ama Coetzee David’i kırsala, kızının yanına gönderiyor. Hikayenin seyri değişiyor, artık bir kurban David. Çiftlikte saldırıya uğruyorlar ve kızına yerliler tecavuz ediyor. Zevk için değil. Bir halkın nefretiyle güç gösteri. Hikayenin ilk kısmında modernize edilmiş eylemler, ikinci kısımda ilkel haliye veriliyor. Utanç’ın arkakapağı şöyle başlıyor; okuruna yumuşak bir roman sunuyor, sert bir öykü anlatıyor. Kesinlikle öyle, sade bir üslupla sert, derninlikli bir hikaye anlatıyor Coetzee. Çok sevdim. Mutlaka okunmalı listemde:) #ilknurözdemir çevirisi #cançağdaş #cemalpan @cemalpan1 *Bazı kelimeler yasaklı. Olası yasak ihtimali nedeniyle yanlış yazdım.

J. M. CoetzeeYazar · 21 kitap
John Maxwell Coetzee (9 Şubat 1940) şimdilerde Avustralya'da yaşayan Güney Afrikalı yazar ve akademisyen. Daha ziyade J.M. Coetzee olarak bilinir. 2003 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Coetzee Cape Town'da doğdu. Babası avukat, annesi ise öğretmendi. Ailesi 17. yüzyılda ülkeye gelen ilk Hollandalı göçmenlerdendir.  İlk yıllarını Cape Town ve Worcester'da geçirdi. Bu dönemi 1997 yılında yayımlanan kitabı Boyhood'da anlatır. Cape Town Üniversitesi'nde matematik ve İngilize okudu. 1960'da İngilizce bölümünden, 1961'de de matematik bölümünden mezun oldu. 1960'ların başında Coetzee Londra'ya taşındı. Bir süre IBM firmasında bilgisayar programcısı olarak çalıştı. Bu dönemdeki tecrübelerini sonradan Youth (2002) adlı kitabında anlatmıştır. Doktorasını Teksas Üniversitesi'nde yaptı. 1971 yılına kadar New York Eyalet Üniversitesi'nde İngilizce ve edebiyat dersleri verdi. 1971 yılında ABD'de kalıcı oturma izni için başvurdu ancak Vietnam Savaşı karşıtı protestolardaki faaliyetleri dolayısıyla reddedildi. Sonrasında Cape Town Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı profesörlüğü yapmak üzere Güney Afrika'ya döndü. 2002 yılında emekli olduktan sonra Avustralya'da Adelaide'e yerleşti ve Adelaide Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu. 2003 yılına kadar Chicago Üniversiesi'nde ders verdi. 6 Mart 2006 tarihinde Avustralya vatandaşı oldu. Romanlarının yanında Flamanca ve Afrikaan dillerinden tercümeler yapmıştır.