2021 145. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2021 23:51
Kitabın ana konusunu söylesem olmaz ama okursanız etkisinde kalacağınız güzel bir eser. Akışkan bir dili var okuyunca rahat anlıyorsunuz. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi okuduğunuzda insanın kendi arzularına nasıl yenildiğini ve bu da insanın hayatının altüst edeceğini anlatır. Ve insanın ne kadar iğrenç bir varlık olduğunu anlayacaksınız.
2025 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2025 23:29
Yeni kitap yılımın ilk kitabı oldu Utanç. 2024’ün ilk kitabı olan İnsanlığımı Yitirirken gibi insanı yaka paça umutsuzluğun içine sürükleyen bir eserden daha iyi bir seçenek olduğuna şüphe yok. Fakat
·264 syf.·
2026 44. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en güzel roman, insan kitap okurken çaresiz kalır mı? Yazar bunu başarıyor, kitap okurken bazen çok kızıyorsun. Kitabı kaldırıp atmayı bile düşünüyorsun. Çok güzel bir çalışma olmuş, insan empati yapabildiği kadar insandır. Bazı hatalardan sonra insan değişemez, sadece o hatanın cezasını çeker. Belki bir ömür boyunca her gün her gün.
Alıntı
Sessiz Acı
2022 50. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2022 00:00
Kitapta toplumsal kabulün ezici gücü karşısındaki çaresizliği hissediyoruz. Acıları yok etme gücümüz olmasa bile acı çekenlerin aşağılanmaması adına yapabileceklerimiz üzerine düşünüyoruz. Irk çatışmalarının utancı, bir adamın cinsel dürtülerinin utancı, tecavüzün utancı ve köpeklere uygulanan eziyetlerin utancı gibi bir çok utançla karşı karşıya kalıyoruz. Akıllarda pek çok soru işareti uyandıran okunması gerekli önemli bir eser.
Utanç
2024 25. kitabı
2024 - 25. Kitap Kitabın Adı: Utanç Yazarı: J.M. Coetze Yayınevi : @canyayinlari Türü: Roman Basım Yılı: 2015 Sayfa Sayısı: 258 Sayfa Düşünceler: Profesör David sıradan, sıkıcı çok az öğrencinin dinlediği dersler anlatan ,iki sefer evlenip boşanmış birisidir. Bir gün yaptığı hatalar nedeniyle üniversite yönetiminden savunması istenir. Tüm suçlamaları kabul eden Profesör istifa eder. Kırsalda yaşayan kızı Lucy 'nin yanında daha önce hiç yaşamadığı deneyimler edinen Profesör 'ün yaşamı bir gün saldırıya uğrayınca yeniden içinden çıkılmaz bir hal alır Okulundan ,arkadaşlarından hatta neredeyse tüm çevresinden aforoz edilen Profesör David yeniden topluma uyum sağlamak için çabalar. Ama bu hiç kolay olmayacaktır. Güney Afrika 'nın şiddet dolu yaşamı, ırkçılık gibi hayatın acı gerçeklerini tokat gibi yüze vuran bu eserin neredeyse baştan sona kasvetli bir havası var. Yazar 2003 yılında Nobel almış. Bu kitabın Basım tarihi ise 1999. Yani bu kitapla Nobel almışsa yazık olmuş diyebilirim. Yani güzel bir film olurdu bu kitaptan ama eşsiz bir ödül alacak kadar güzel değil yani. Peyami Safa 'nın " Yalnızız " kitabı mesela buna göre defalarca ödül almayı hakediyor bence. Ama başka şeyler giriyor devreye ödül almak için. Tavsiye eder miyim ? Yani illa alın okuyun demem açıkçası. Sert bir eser. Kurgusu ve gerçekliği de mükemmel hissettirmeden bana. Kapağındaki madalya gibi ödülleri haketmiyor bence ödüller gerçekten önemli ise tabi. İyi okumalar ve bol kitaplı günler diliyorum herkese.
2021 74. kitabı
Sahafta gözüme iliştiğinden beri merak ettiğim ve en sonunda elime aldığım bir kitap. yazarla tanışma kitabım. J. M. Coetzee dünya’nın yaşayan en önemli yazarlarından biri olarak gösteriliyor ki benim için de çok önemli bir yazar oldu. kalemi nasıl ustaca kullandığını hayran hayran okuyorsunuz kitabın son yarısı biraz durağan geçse de ve sonu beni pek tatmin etmese de kitabı sevdim postitlediğim çok yeri oldu. dediğim gibi yazarın okuduğum ilk kitabı fakat son kitabı olmayacak.
Roman
2024 28. kitabı
Abartısız 10 senedir kitaplığımda duran kitabımı sonunda okudum.Okuma tıkanıklığı yaşadığınız bir dönemde okuyabileceğiniz,çok akıcı ve güzel çeviriye sahip bir kurgu. David 50li yaşlarında bir profesördür ve dersine giren bir öğrencisiyle ilişkisi olur.Bir şekilde herkese yayılan bu durum David'in hayatını alt üst eder.Pişmanlığını dile getirmesi durumunda daha makûl bir savunma yazabileceğni ve çok sarsılmadan bu süreci atlatabileceğini söyler meslektaşları,arkadaşları.Ama bizim profesör onların tembihlediği günah çıkarma tarzında bir girişimde bulunmaz.Yaptığını kabul eder ama çekip gider o diyardan.Rotası kızı Lurie'nin çiftlik evidir.Çok ayrıntıya da girmek istemiyorum ama buradan sonra kitabın zirveye ulaştığı olayların patlak verdiği yerdir.David'in Melanie'sine gösteremediği empatinin ardından Allah'ın bir tokadı gibi.Öğrencisine acımayan profesör,çiftlikte kötü muamele gören hayvanları görünce derbeder olur. David öyle bir hayat yaşıyor ki inceleme yazanlar bir çok sembol,metafor bulmakta.Gerçekten Güney Afrika'nın yerlileri ve beyazlar arasında toprak mülkiyeti konusundaki çekişmeler,zorbalık,sınıf farklılığı konularına yönelik semboller bolca var. Kitabı genel anlamda beğendim ama yetişkinlere yönelik olduğunu belirtmeliyim.Elinizde kitaptan varsa benim kadar beklemeyin lütfen.
2025 8. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2025 12:26
Güzel bir kitap bir solukta okunabilecek ... Kitabın arkasında şöyle bir yazı var "Utanç ,aslında insan olmanın ne anlama geldiğini arayan bir roman" kitabı bitirdikten sonra şöyle bir kaldım..Konu Güney Afrika da geçiyor zamanında insanlara yapılan haksızlıklar şu anda o insanların intikam arayışına girmesi.Bir kadının hayata tek başına tutunma çabası ama kadın olmak ,tek olmak ve hayatı kadına zindana çevirmek.Ama kadının ne olursa olsun o yerde kalması ,oraya tutunma çabası....düşününce o kadar şey yaşasan kaçardım ama ne olursa olsun savaşmak..Ana kahramanımız David öğretmenlikten kovulduktan sonra veterinerde çalışmaya başlar ve burada işe yaramayan hayvanların öldürülme sahnesi gerçekten can alıcı ve hüzünlü....
2022 6. kitabı
Bir baba ve bir erkek olarak David adlı karakteri sorgulayacağınız, etik olana aykırı davranışın nelere sebep olacağını göreceğiniz bir roman. İç güdülerle hareket etmenin, karşı taraftaki insanları düşünmemenin sonuçları temel konu bence. Güney Afrika'da kadına bakış ile İslam dünyasındaki benzerlik ilgi çekici. Gayet başarılı, teknik olarak da iyi bir anlatıma sahip bir roman. Sağlam bir kurgu ve olaylar arası geçiş yakalanmış.
2022 10. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2022 00:00
" Utanç" üniversite hocasının öğrencisi ile yaşadığı ilişki sonucu istifa edilmeye zorlanması ile başlayan bir kitap. Ana konu bu. Bu olaydan sonra tek başına yaşayan, hippi değerlerine

J. M. CoetzeeYazar · 21 kitap
John Maxwell Coetzee (9 Şubat 1940) şimdilerde Avustralya'da yaşayan Güney Afrikalı yazar ve akademisyen. Daha ziyade J.M. Coetzee olarak bilinir. 2003 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Coetzee Cape Town'da doğdu. Babası avukat, annesi ise öğretmendi. Ailesi 17. yüzyılda ülkeye gelen ilk Hollandalı göçmenlerdendir.  İlk yıllarını Cape Town ve Worcester'da geçirdi. Bu dönemi 1997 yılında yayımlanan kitabı Boyhood'da anlatır. Cape Town Üniversitesi'nde matematik ve İngilize okudu. 1960'da İngilizce bölümünden, 1961'de de matematik bölümünden mezun oldu. 1960'ların başında Coetzee Londra'ya taşındı. Bir süre IBM firmasında bilgisayar programcısı olarak çalıştı. Bu dönemdeki tecrübelerini sonradan Youth (2002) adlı kitabında anlatmıştır. Doktorasını Teksas Üniversitesi'nde yaptı. 1971 yılına kadar New York Eyalet Üniversitesi'nde İngilizce ve edebiyat dersleri verdi. 1971 yılında ABD'de kalıcı oturma izni için başvurdu ancak Vietnam Savaşı karşıtı protestolardaki faaliyetleri dolayısıyla reddedildi. Sonrasında Cape Town Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı profesörlüğü yapmak üzere Güney Afrika'ya döndü. 2002 yılında emekli olduktan sonra Avustralya'da Adelaide'e yerleşti ve Adelaide Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu. 2003 yılına kadar Chicago Üniversiesi'nde ders verdi. 6 Mart 2006 tarihinde Avustralya vatandaşı oldu. Romanlarının yanında Flamanca ve Afrikaan dillerinden tercümeler yapmıştır.