·110 syf.····Okunma: 17 Şubat 2021 16:30 Yahudi inancında büyük bir değere sahip olan 7 Kollu Şamdan’ın (Menora) hikayesini ele alan bu kitap bir çok serüvene uğruyor.
Romayı ele geçiren Vandallar tüm şehri ve şamdanı ele geçirirler. Şehirde ki tüm Yahudiler toplanır ve onu kurtarmak için ne yapacaklarını düşünürler içlerinden en yaşlıları toplanırlar ama aralarına 1 tane genç almaları gerekir çünkü onu son kez görecek ve tanıklık etmesi gerekiyordu o kişi ise Benjamindi. Benjamin son kez şamdanı görür ve uzak diyarlarda kayıplara karışır.
Benjamin yıllar sonra son tanık olarak tüm Yahudi camiasında saygıdeğer ve önemli bir kişilik olarak yaşlanır. Yıllar sonra şamdanın yeri hakkında bilgiye ulaşır ve ölmeden önce son görevi olarak o şamdanı kurtarmak için yola çıkar. Bir çok uğraşlar sonucu İstanbula varır. Lakin İmparator şamdanı vermemek için elinden geleni yapar. Bunun üzerine Benjamin bir yıkıntı yaşar ve tüm ümitleri yıkılmış ve Yahudi camiası tarafından kendini aşağılanmış hisseder.
İmparatorun kuyumcusu bir Yahudidir ve İmparator tek olan ürünlerin aynısından kuyumcu Zekeriya’ya yaptırır bunların içinde 7 Kollu Şamdanda vardır ve bu haberi Benjamin’e haber verir ve bu haber karşısında çok mutlu olur.
Benjamin tabut içerisinde götürdüğü şamdanı bir ormana gömer ve kendi de ölür. Şamdan’ın yeri sır olarak kalır ve kimseler bulamaz.
Yedi Kollu Şamdan hakkında biraz araştırma yaparken kendimi eksik hissettim. Bir dini inanç açısından büyük önem taşıyan bir eserin Yahudiler için en eski sembollerinden biridir.
Yedi kolun anlamı konusunda türlü iddialar ileri sürülmüştür. Yedi rakamının tanrının evreni yarattığı altı günü ve dinlendiği yedinci günü temsil ettiği söylenir. Haftanın yedi gününü temsil ettiği gibi, Mısır'dan çıkışla Sina Dağı'nda (İbranice Har Sinay) On Emir'in alınışı arasında geçen 7 haftayı temsil ettiği de söylenir. Menora'nın bütün kollarının birbirinden eşit uzaklık ve eşit uzunlukta olmasının adalet ve eşitliği simgelediği ileri sürülür.