2021 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 00:23
Çukurova hikayesinin üçüncü Serisiyle buluşmak kamil insanın üçüncü aşamasını adım adım seyretmek gibiydi. Yaşar Kemal seri halinde kendini bulmanın yolculuğunu oldukça başarılı sunuyor. Birincisinde toy, çiy bir gencin dağa çıkış hikayesini, ikincisinde zihninde cevabını bulamadığı sorunun azabını, üçüncüsünde de soruya cevap bulmuş ama yolunu  kaybeden yolcuyu okuduk. Bu  seride aradığı sorulara cevap bulan bir yüreğin yolculuğuna şahit olduk. Soruya cevap bulmak da çok teselli etmiyor İnce Memed'i. İç çatışma yaşayan İnce Memed sefil İbrahim'in oğlu olarak  içindeki kurtla  bir savaş içine giriyor. Ölüm ile sağladığı adalet vaktini doldurunca hiçliğe gömülüyor. Kasaba ve köy insanının çatışmasını daha sık yansıtıyor bu seride. Kasabanın kendisine yetecek kadar adalet uygulaması bu çatışmayı körüklüyor. Ağaların beylerin para pul içinde köylüye zulmü reva görmesi ve bunu çok içten azıcıkta mağdur olmuş edayla sunması çok derin bir ironidir. Haklının suçlu, arsızın haklı olması hikayesini okuduk anlaşılacağı üzere. Savaş sonrası yeni kurulan bir ülkenin sistemsiz tehditkar kanlı toprak savaşları da oldukça iç karartıcıdır. Atalardan kalan toprakların mağarada saklanmış korkak beylerin eline geçmesi  dönemi karanlığa boğuyor. Değişen dünyanın kuruluşuna; kan, adaletsizlik, zulüm ekilmiş bu ekininin mahsulüyüz biz ve adalet terazisi yamuk kalmış gözüküyor.  Devletin kutsal olgusunu bozan, lekeleyen bir irade zincirinin halkalarında boğuyor okurunu bu gerçekle. Adaletin olmadığı bu Çukurova toprağında  kendine sığmayan yüreklerin dağlara kaçışı derin bir tarihi hatırlatır. Dağlar, benliğini bulmanın ve özgürlüğü büyüten bir ana kuçağı motifi olarak sunulur.Yağız at da bunlardan biridir ve asi bir ruhtur, sıradan bir at değildir çünkü roman onu kutsal olan değerlere büründürmüştür. Kimsenin dokunamadığı alt edemediği bu at sanki mağrur insanın gücünün üstünde bir ilahi olguya işaret eder gibidir. Yağız atın esarete boyun eğmeyişi, sonsuzluğa yol alışı ve denizin sularına kendini bırakması özel bir mesajdır. At,dağ ve su üçlüsünün bir arada verilmesi bize halk motiflerini çağrıştırıyor. Atı güç, dağı koruyucu, suyu özgürlük motifleriyle hikayeye serpiştirmesi kült bir esere dönüştürüyor.  Diğer bir mesaj da eşkiyanın fesli oluşudur bu yeni devlete asi oluşun, Osmanlıya olan sadakatin gücünü simgeliyor. Bu seri rivayetler, fiskos fırtınaları ve mübağalalar ile veda ediyor. Bu son ile Anadolu insanının fantastik kurgulama boyutunu görmekteyiz. Yaşar Kemal bu fantastik, ütopik kavrayışıyla köylü ve kasabalının ortak paydada buluştuğu bu tek ortaklıklarını kara mizah ile sunmuştur. Ve ete kemiğe bürünmüş hikayemiz son buluyor taki yeni sayfaya gözlerimiz düşene dek.
İnce Memed 3Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202326,3bin okunma