İnce Memed 3

Orijinal Ülke:

Mecbur Adam
2024 102. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2024 17:32
Serinin 3. Kitabında diğer iki kitaba göre daha uzayan konular ile kafana girmediyse anla artık dercesine yazmış Yaşar Kemal . Bu seride ağalar var ve onlara dalkavukluk eden devlet adına kendine çalışan menfaatçiler var, dünyada zulüm yapan insanlar varsa zulme karşı da mücadele edebilecek daha çok insanın var olacağı inancı ile işlenmiş. Diğer iki eser de var olan betimlemeler ve ağdalı cümleler zaten olmazsa olmazı yazarın. Öyle bir tasvir ile anlatıyor ki hani biliyorum ama ben size anlatamıyorum, o derece! Öyküler, masallarla süslenmiş, yörenin efsaneleri var. O kadar çok karakter var ki! Kafamızın karışması lazım normalde öyle bir olay örgüsü var ki! tüm karakterleri içselleştirdim. ( kitabı Storytel’de dinledim Emre Melemez’in sesinden yöre şiveleri ile hangi karakter konuşsa ses tonundan anlar oldum, Buda ayrıca güzeldi) İnsanların şahsi hırslarına, çıkarlarına göre adalet, sevgi, insana bakış nasıl değişir ne güzel anlatılmış. Murtaza ağa ile Topal Ali karakterlerin hayatı özetleyen monologları çok ilgi çekiciydi. Gerçek hayatta hep Murtaza ağalardan var ve hep kazanırlar. Bir sonraki kitapta en çok bu ağayı merak ediyorum. Bir insan yaşamak istemediği hayata, yapmak istemediklerini yapmaya hemde direnip bir çırpıda yapan bir adam İnce Memed yani mecbur adam. Bir çok mecbur adam yaşıyor, yani bir çok İnce Memed yaşıyor. Anladım ki Yaşar Kemal bize yaşayan bir karakter bırakmış.
2022 38. kitabı
3-İnce Memed Çukurova, Toros Dağları, Anavarza, Yüreğir ve Tarsus ovaları.. İnce Memed  sürer buralarda atını. Abdi Ağa, Kel Hamza, Ali Safa Bey'in ölümü gözlerinin önünde sürekli filim şeridi gibi geçer. Aklı meşguldür. Candarmalar ve Faruk yüzbaşı onu gördüğü yerde, öldüreceklerdir. Ne yapmalı? Kerimoğlunun obası Yörük çadırına mı gitmeli yoksa Koca Süleyman'ın köyü Vayvay'a mı? İnce Memed düşüne dursun.. Topal Ali, Abdi Ağa'nın has adamı, iz sürer. Yolu bu kez de İnce Memed'in korkusunun içine işlediği Murtaza Ağa'nın köyüne düşer. Ve İnce Memed'den ödü kopan Murtaza Ağa, Topal Ali'yi giydirir, kuşandırır, yanına alır. Çoban çocuk Müslüm, Onbaşı Kertiş Ali, ona sorar. "İnce Memed'i gördün mü?" diye. Çoban Müslüm, kızılcık sopalarını yese de hatta köpeğini de öldürseler görmediğini söyler. Tez zamanda dağda çatışmada dokuz eşkiyanın öldürüldüğü haberi duyurulur. Sözüm ona bu ölenlerin içinde İnce Memed'de vardır. Bunun üzerine köyde Faruk yüzbaşı, ağalar tarafından İnce Memed'i öldürdü diye krallar gibi karşılanır. Peki gerçekten İnce Memed öldü mü? Bir gün Hürü Ana'ya İnce Memed'in atıyla bir haber gelir. İnce Memed ağır yaralıdır. 7 kurşun yarası almıştır. Cerrahlar derdine çare olamaz, o da  Kırkgöz Ocağı Sultanı Anacık Sultan'a gider. Ondan İnce Memed'i iyileştirmesini ister. Murtaza ağa telaşlıdır, etekleri tutuşur. İnce Memed'in ölüm haberinin asılsız olduğu anlaşılmıştır. Canını kurtarmanın derdine düşer. Baramoğlu, Kürt Rüstem gibi eşkiyalardan İnce Memed'i öldürmeleri için medet umar. İnce Memed silahlarından arınmış bir şekilde, Kırgöz ocağı Sultan'ına doğru yola koyulur. Ve Anacık Sultan'a eşkiyalığı bıraktığını söyler. Anacık Sultan buna inanmaz, İnce Memed'e Kırkgöz Ocağı'nın mührünü taşıyan bir yüzük verir. Düğün toyu kurulur. İnce Memed ile
İnce Memed 3Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202326,3bin okunma
Yaşar Kemal bu seriyi ekonomik nedenlerden ötürü uzatmış ve bunu kendisi de ifade ediyor . Aslında bir kitap da bitirebilirmiş, fakat hep aynı hikaye hep aynı döngü değişen hiçbir şey yok ve betimlemesi yazarın imzası olmasına rağmen betimlemelerden sıkıldığım için devam edemedim kitaba . Son kitabı da okumaya değer görmüyorum , tahmin edebiliyorum çünkü ne olacağını… umarım sizlerin hoşuna gider.
Duygu ve Düşünce
Oku
·629 syf.·
2025 1. kitabı
Yaklaşık iki yıl önce İnce Memed serisinin ilk iki kitabını severek okumuştum. Üçüncü kitabı da şimdi okumak nasip oldu; geç veya erken okuduğumu düşünmüyorum aksine tam vaktinde okumuşum. Yaşar Kemal, İnce Memed'i yazarken o günün iktidar ve kurucu liderlerine örtülü de olsa eleştirisini ve övgüsünü çekinmeden yapmış. Toplum içerisindeki hurafe ve yanlışları da açık açık ele almış. Bu da hoşuma gitti. Sizi yöneten bir insanı sevebilirsiniz fakat sevgi cümlelerini kurmaktan ziyade eleştirmeniz gerekir; bu sayede o liderin büyüklenip, güç zehirlenmesi yaşamasını ve kötü bir insan olmasını engellemiş olursunuz. Bolca belirttiği bir noktada, güçlüler ve zayıflar. Giden her güçlünün ardından bir başka güçlü gelecektir. Zayıfın yerine de bir başka zayıf... "Bir İnce Memed gider bin İnce Memed gelir." cümlesinde olduğu gibi. Güçlü zalim, zayıf ise mazlum olandır ve o mazlumların arasından da sürekli bir kahraman çıkacaktır; mazlumun hakkını savunmak için. Bu eserin kahramanı ise İnce Memed ve yapılan her kahramanlıklar İnce Memed'e ithaf edilmiş. Kötüleri ise abdi ağa, Ali Sefa bey, Mahmud ağa vs. Kötülük ağır bir yük oluşturur ve gördüğümüz gibi kötülere eşit şekilde yüklenmiş bu yük. İnsan bünyesinin uzun süre kaldıramayacağı bir yük; ömrü kısaltır. İyilik ise sadece İnce Memed'de toplanmış ve yapıldıkça ömrü uzatır. Derinlemesine bir incelemeye de gerek yok. Keyifli okumalar dilerim.
2023 20. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 23:35
Serinin üçüncü kitabının da sonuna geldim. İnce Memed, uzun ve güzel bir macera. Son kitaba başlamadan önce araya kitaplar koymaya devam edeceğim. Seriyi yıl sonuna kadar zamana yayarak bitirmek istiyorum. Çok uzun ara vermek de sağlıklı olmayacaktır, karakterler ve olaylar unutulabilir. Detaylı bir incelemeyi tüm seriyi bitirince yapmak istiyorum fakat yine de bir kaç cümle etmezsek olmaz. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki üçüncü kitap, bir ve ikiden daha yavaş ilerledi. Hatta başlangıçta uzun sayfalar boyunca İnce Memed den hiç söz edilmiyor. Uzun uzun köy halkı ve betimlemeler karşılıyor bizi. Buna rağmen benim heyecanımı asla yitirmedim çok güzel ilerledi ve son sayfalarda anlatımın biraz karışık olmasına rağmen heyecanımı doruğa taşıdı diyebilirim. Bakalım son kitapta neler olacak :)
2024 19. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 16:50
İnce Memed 3 (1970), Yaşar Kemal’in ünlü İnce Memed serisinin üçüncü kitabıdır ve Türk edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Roman, toplumsal gerçekçilik ve Anadolu insanının mücadelesi etrafında şekillenen olaylarla dolu epik bir destan niteliğindedir. Bu eser, halk kahramanı İnce Memed’in eşkıyalık hayatının devamını anlatır. İlk iki kitaptan tanıdığımız Memed, zulme karşı direnen, adalet arayışında olan bir figürdür. Üçüncü kitapta ise Memed’in kaçak yaşamı, halk üzerindeki etkisi ve Osmanlı’nın son dönemlerinde feodal düzenin yıkılma sancıları derinlemesine işlenir. Memed, yalnızca kişisel intikam peşinde koşan bir karakterden çıkıp, halkın adalet arayışının sembolü haline gelir. Bu kitapta da Yaşar Kemal, özellikle Anadolu’nun doğasına, geleneklerine, halkın inanç ve yaşam tarzına vurgu yapar. Yazarın güçlü betimlemeleri sayesinde okuyucu, köylülerin acımasız derebeyleriyle mücadelesine, doğanın güzelliği ve zorlukları arasında geçen yaşamlarına tanık olur. İnce Memed, yalnızca bir isyan kahramanı olarak değil, zamanla halkın sesi ve kurtarıcısı konumuna evrilen bir figür olarak karşımıza çıkar. Kitap, Memed'in iç dünyasını, adalet arayışındaki kararlılığını ve yaşadığı çelişkileri derinlemesine inceler. Ayrıca, yan karakterler de Anadolu insanının farklı tiplerini temsil eden zengin portrelerle desteklenmiştir. Yaşar Kemal’in dili yine son derece zengindir; yalın ama şiirsel bir üslup kullanır. Doğa betimlemeleri, halkın dili ve konuşma tarzı, eserin gerçekçiliğini pekiştirir. Yazar, kahramanlık ve trajedi arasındaki ince dengeyi ustalıkla kurarken, toplumun acılarını ve direncini etkileyici bir biçimde yansıtır. İnce Memed 3, hem bir direniş hikayesi hem de toplumsal adaletin peşinde koşan bir halkın destanıdır. Yaşar Kemal, eşsiz gözlem yeteneği ve
2024 56. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 21:38
Bir önceki kitapta Hamza’yı ve Ali Safa Beyi’i öldürüp atını dağlara süren İncee Memed, her yerde aranmaktadır. Murtaza Ağa’yı İnce Memed korkusu sarmıştır. Murtaza Ağa Ankara’ya birden fazla telegraf çeker. Ayrıca Topal Ali’den şüphelendiği için onu giydirerek kendisine yakın tutmaya çalışır. Jandarmalar İnce Memed’i aramaktadırlar ve sonunda onu bulurlar. Büyük bir çatışma çıkar. Memed’in atı dışındaki tüm eşkıyalar öldürülmüştür. İnce Memed’in ölüsü köylüler tarafından teşhis edilir. Murtaza Ağa artık ona ihtiyacı kalmadığı için Topal Ali’yi don gömlek köyden kovalayarak uzaklaştırır. Topal Ali, İnce Memed’in ölmediğini ortaya çıkarır. İnce Memed sanılan kişinin aslında Kara Osman olduğu anlaşılır. İnce Memed ağır yaralıdır. Murtaza, Topal Ali’yi bulur ve ona yalvarır, tehdit eder, çeşitli vaatlerde bulunur. İnce Memed iyileştikten sonra eşkıyalığı bırakmaya karar verir. Kendisini İnce Memed olarak tanıtan biri, bir köylünün oğlunu öldürerek kayıplara karışmıştır. İnce Memed o kişiyi bularak ocuğun babasına teslim eder. Bundan sonra yapacağı şey aşık olduğu kadını bulup onunla evlenmektir. Ancak kasabaya geldiği duyulur ve Memed’in arkadaşlarıyla beraber kaçması gerekir. Ancak Mahmut Ağa ve adamları onları yakalarlar. Devamını anlatmayayım hevesler kaçmasın. Keyifli okumalar..
Mükemmel
2024 75. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 19:32
İnce Memed serisi son hızla, heyecanla, maceralarla devam etmekte. İnce Memed köylünün başına bela olan ağaları temizledikçe yerlerine daha beterleri gelmekte ama İnce Memed, İnce Memeddir artık, aman verir mi köylüyü ezen ağalara. İnce Memed köylünün yüreğinde iyice taht kurmuştur artık. 3. Ciltte de takım elbiseli şehir eşkıyası Ali Safa Beyi ve Mahmut Ağayı toprağa gömmüş yine Çukurova'nın dağlarına göçmüştür. İnce Memed bir başka, bir başka. Kesinlikle okunması gereken bir seri.
2024 14. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2024 10:01
İlk kitapta zulme karşı gelerek sona erdirme inancı. İkinci kitapta zulmeden biri gidince bir diğerinin geleceği. Üçüncü kitapta ise zulmedenler oldukça buna karşı mücadele edecek daha çok insanın var olacağı inancı işlenmiş. ''Bir İnce Memed gitse bin İnce Memed gelir'' Serinin üçüncü kitabı da öncekiler gibi bol bol betimleme ile dolu ve bunlar insanı sıkmaktan ziyade daha çok kitabın içine çekiyor. Üçüncü kitapta İnce Memed' in serüvenlerinden çok, kendisiyle iç çatışmaları ön planda. Genel olarak kitabın odak noktasına ise bölgedeki ağalar yerleşmiş durumda. Yaşar Kemal ağaların yönetimdeki memurları nasıl idare ettiğini, askeri nasıl kullandığını, hükümeti arkalarına alıp da halka nasıl zulmettiklerini anlatmayı sürdürüyor. Yaşar Kemal köylünün arada kaldığı duyguları, durumları tekrardan işlemesine rağmen bu seferde de farklı bir şeyleri okura yedirmeyi, özümsetmeyi başarmış.
2024 25. kitabı
Okunma: 02 Mart 2024 00:00
Yaşar Kemal’in satırları buram buram Çukurova kokan masalsı romanı; İnce Memed. Bu kitabı ilk olarak ortaokul döneminde Türkçe ders kitabında görünce hikayesini merak edip okumuştum. Aklımda sadece kitabın finalindeki mağara bölümü ve İnce Memed’in eşkiya oluşu kalmıştı. Bugün yıllar sonra okuduğumda, İnce Memed benim için sömürüye karşı direnişin, mücadelenin adı oldu. Kitap, Anadolu’da Cumhuriyet’in ilan edilmesinden hemen sonraki dönemde, köy ağalarına karşı sömürülen, ezilen, hor görülen Çukurova halkına arka çıkan İnce Memed’in mücadelesini anlatıyor. Anadolu halkının geri kalmışlığını, yoksulluğunu, gördüğü eziyeti yazar çok iyi anlatmış. Hepimizin köylerimizde bir dönem yaşanan hayatı bu kitap içinde barındırıyor. Kitaptaki her karakter kültürümüzü çok iyi yansıtıyor, hepimizin Anadolu’da her hangi bir köyde, bir yerde rastladığı karakterleri okuyoruz. Tanıdığımız insanlar, tanıdığımız hayatlar anlatılan. Bu sebeple Anadolu’yu en iyi anlatan yazar olabilir; Yaşar Kemal. Yazarın betimlemeleri öyle güçlü ki; yeri geliyor okurken o toprakların sıcağı seni de kavuruyor, kışın ortasında; yeri geliyor köyün ağasının topraklarında ırgatlık yaparken sömürülen emeğin için isyan ediyorsun; yeri geliyor dayak yiyorsun ama sesini çıkaramıyorsun. Öyle içine çeken tasvirleri var, kitabın. Romanın bu serisinin yarısında İnce Memed yok, halk arasındaki efsanesi daha çok anlatılmış. Sanırım serinin okunması en zor kitabı bu. Hem edebi açıdan zor; çok fazla eski Türkçe kelime ve yöresel lisan kullanılmış. Hem de kurgunun içeriği açısından okunması zor; çok fazla karakter var, hepsinin ayrı ayrı hikayesi anlatılıyor, haliyle fazla olay var. Karakterleri karıştırmamak ve unutmamak için seri okumak gerekiyor, en azından benim için öyle. Yazar Osman Şahin bir röportajında “Ben

Yaşar KemalYazar · 74 kitap
Yaşar Kemal (d. Kemal Sadık Gökçeli,] 1923; Gökçedam, Osmaniye), Kürt asıllı Türk romancı, senaryo ve öykü yazarı. Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazladır. Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanmıştır. PEN Yazarlar Derneği üyesidir. Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Çocukluğu Yaşar Kemal, Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak aslen Van-Erciş yolu üzerinde ve Van Gölü'ne yakın Muradiye ilçesine bağlı Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan bir aileden dünyaya geldi. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde sadece Kürtçe köyde ise Türkçe konuşurdu. Ailesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan dolayı Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite (bugün Gökçedam) köyüne yerleşti. Beş yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Orta okul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, daha sonra Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği (1941-42), pamuk tarlalarında, batozlarda ırgatlık, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. Sanat hayatı 1978 yılındaki yaptığı bir söyleşide sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle işe koyulduğunu ve okula başladığında "yaşlı halk şairleriyle çakıştığını" anımsadığını belirtti. İlkokulun son sınıfındayken arkadaşı Aşık Mecit, çok iyi saz çalarken kendisi annesinden ötürü sazı "berbat" çalmaktaydı. Bunun nedenini şu sözlerle dile getirdi: "Benim saz çalamamamın sebebi var, anam aşık olacağım da diyar diyar dolaşacağım diye saza, aşıklığa düşman olmuştu. Onun tek çocuğuydum ve gözünden ayırmıyordu beni. Okulda, düğünlerde bayramlarda beni hep Aşık Mecitle çakıştırırlardı. Aşık Mecitle Kadirlide bir kahvede bir gece sabaha kadar çakıştığımı şimdi iyice anımsıyorum." Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurovadan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, Adana Halkevi tarafından 1943 yılında yayınladı. 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayınladı. Bunu, Kayseri'de askerlik yaparken yazmıştı. Bebek, Dükkâncı, Memet ile Memet öyküleri 1950'lerde yayımlandı. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54’te bitirdi. Romanı yazma nedeni eşkiya olan ve dağda vurulan amcasının oğlunun vurulması olduğunu 1987 yılındaki bir söyleşisinde belirtti. Ayrıca aynı söyleşide, çocukluğunun eşkiyalığın içinde geçtiğini, dayısının "en büyük" eşkiyalardan biri olduğunu, o çevrede 1936'lara kadar beş yüze yakın eşkiya bulunduğunu ve bunlardan birinin de Kurtuluş Savaşı'nda Kadirli'yi ilk örgütleyenlerden olan Karamüftüoğlu ailesinden ünlü Remzi Bey olduğunu söyledi. Remzi Bey'in kendisine, ilk İnce Memed hikayesinde "Çakırdikeni" diye yer alan diken hikâyesini anlattı ve Yaşar Kemal'le "eşkıyalığın felsefesini" yaptı. Yaşar Kemal'in dünyada ilk kez yayımlanan seri, Bebek öyküsüdür ve önce Fransızcaya, sonra İngilizceye, İtalyancaya, Rusçaya, Romenceye ve diğer dillere çevrildi. Siyaset 17 yaşından bu yana sosyalist politikanın içindedir. 1961 Anayasası'ndan sonra kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne 1962'de katıldı. Emekçi sınıfının tamamen yönetime gelmesini isteyen Kemal, TİP'te sekiz yıl çalıştı ve yöneticilerden biriydi. 1987'deki bir söyleşisinde Türkiye'de bir Marksist partiye ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Aynı söyleşideki "Nasıl bir sol modelden yanasınız?" sorusuna, şu cevabı vermiştir: "Her ülke sosyalist modelini kendisi kurar. Sovyetlerin 70 yıldır yaşama geçmiş modelini kabul edemeyiz. Yüzde yüz bağımsızlıktır sosyalizm. Kişi bağımsızlığı, ülke bağımsızlığı, politik bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık, özellikle de kültürel bağımsızlık... Sosyalizmin başka bir anlamı yok benim için. Bu çağa gelinceye kadar kültürler birbirlerini beslemişlerdir, yok etmemişlerdir. Oysa çağımızda, kültürler kültürleri yok etmek için, bilinçli olarak kullanılmışlardır, emperyalistler tarafından. Benim için dünya bin çiçekli bir kültür bahçesidir; bir çiçeğin bile yok olmasını, dünya için büyük bir kayıp sayarım." TİP'ten ayrılan yazar, nedenini partinin niteliğini yitirmesine, bürokratların eline geçmesine ve emekçilerden kopmasına bağladı. Sovyetler Birliği çökmesinin, sosyalizmin de çökmesi değil, tam tersine dünya sosyalizminin zaferi olduğunu 1993'teki bir söyleşisinde dile getirmiştir. Temalar « Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi... Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. [...] Ben etle kemik nasıl biribirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. » Yaşar Kemal'im edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarıda halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı. Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir.