2021 11. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2021 14:00
Bitirir bitirmez inceleme yapmaktansa üzerinden biraz zaman geçmesi kitabı daha iyi yorumlamama sebep oluyor sanki. Bu sebeple biraz beklettim inceleme yapmayı. Her neyse incelemeye geçecek olursak son zamanlarda, okuduğumda sıkışmışlık hissini bana geçiren kitapları daha bir beğenerek okuduğumu fark ettim. Bu sıkışmışlık hissidir sanırım insanı en kötü seçenek de olsa birini seçmek zorunluluğuna iten, bir yandan da hiç tercih yapmama isteğiyle dolduran; zamanın daralması, bir şeyler yapmanın gerekliliği... Bu gibi duygular yabancısı olmadığımız duygular aslında ve okurken kendi yol ayrımlarımız ve belki yoldan çıkmışlıklarımız geliyor aklımıza. Kitaptaki karakter yaşadığı ikilemleri, çevresindekilerden farklı düşünmesi ve anlaşılmaması yönleriyle karşımıza çıkıyor ve Peyami Safa'nın engin ruh tahlilleri ile tanıtılıyor bize. Çıkmaza düşüyor, çevresi tarafından anlaşılmaması felaketi oluyor. Aslında başka kitaplardaki başka karakterler gibi veya bunu yaşayan birçok insan gibi ve ara ara bizim de yaşadığımız gibi. Yabancısı değiliz bu duyguların ve ben bu duyguları okumayı çok seviyorum. Evet kitabın sadece sevdiğim yönünü anlattım belki size ama içerik olarak merak edenler farklı incelemeleri okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirler. Ben incelememi bu şekilde yapmak istedim. Gerek beğenmiş olmam ve gerek birçok alıntıyı severek paylaşmış olmam sebebiyle bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu okuduğum üçüncü Peyami Safa kitabı ve diğer kitaplarını da sırası gelince zevkle okumayı bekliyorum.
Fatih HarbiyePeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202057,2bin okunma