2021 14. kitabı
Kitabın ismini neden Havva'nın Üç Kızı koyduğunu da açıklamış, Elif Şafak röportajında. "Adem ile Havva'nın hep oğulları, yani Habil ve Kabil konuşuldu. Ama onların kızları da vardı ve şimdiye kadar onlardan hiç bahsedilmedi."diyor. Şirin, Mona ve Peri… Günahkar, İnanan ve Şaşkın. Elif Şafak büyüleyici dili ve sağlam olay örgüsüyle inanca, inançsızlığa, arayışa, farklı kadınlara ve aşka dair baş döndürücü bir yolculuğa çıkarıyor bizleri.Bunula birlikte karşılaştığımız olay özelinde kötülüğü gören, kötülüğü duyan ve kötülüğü yapan olarak da ayırmamız mümkün. Nazperi Nalbantoğlu — Peri, hayır işleriyle uğraşan ve iyi bir insan olarak bilinen evli ve çocuklu genç bir kadındır. Flashback’ler halinde Peri’nin çocukluk ve gençlik yıllarından bahsedilir. Peri’nin annesi tamamen muhafazakar ve dindarken, babasının seküler ve dini sorgulayan bir yapısı vardır. Bu kapsamda ikisi çoğu zaman fikir ayrılığına düşer ve tartışır. Peri’nin bir ağabeyi annesinin bakış açısına sahipken, diğer ağabeyi babasınınkini almıştır. Umut isimli ağabeyi 80 darbesinde hapse düşmüştür ve çıktıktan sonra da çoğu zaman mental olarak yorgun ve kendi halinde bir hayat sürmüştür. Peri böyle bir iç karmaşanın bulunduğu bir evde hiçbir tarafa tam anlamıyla ait hissetmeden gel gitler ve ruhsal çalkantılarla büyümüştür. Babaları Peri’nin çok iyi bir eğitim almasını ister ve onun Oxford’ta eğitim almasını sağlar. Bu durum güzel bir eğitimin yanı sıra ailesinden ayrılarak kendine yönelmesini ve içsel karmaşalarını çözmesini sağlayacak bir fırsattır. Fakat işler çoğunlukla daha karmaşık hale gelecektir. Peri Oxford’ta tanıştığı Mona ve Şirin ile yakın bir arkadaşlık kurar. Mona inançları çerçevesinde yaşayan bir müslüman gençtir. Şirin ise ateisttir ve hemen hemen herşeyi sorgular. Peri yine her zaman olduğu gibi araftadır. Mona ve Şirin’in ısrarları üzerine sıra dışı Prof. Azur’un verdiği “Tanrı” dersine kaydolur. Bu derste dinlerden bahsedilmez. Tanrı kavramı bilimsel bir bakış açısıyla ele alınır. Bu derste çok çalışmak, çok fazla okumak ve düşünmek gerekir. Özellikle herkesin, kendi kimliğinden arınarak son derece objektif bir şekilde değerlendirme yapması beklenir ve alınganlık kabul edilmez. Bir kısım Azur’u aşırı derecede severken bir kısım öğrenci ise ondan nefret etmektedir. Hatta bir tanesi onu dava etmeye çalışır ve yeterli delil toplamak peşindedir. Peri hiçbir zaman düşüncelerinden ve inançlarından emin olamamış ve hep ortada kalmıştır. İç huzuru yakalayabilmek ve iç karmaşasına bir rutin sağlayabilmek adına gitmesi gereken en son yere, yani Azur’un derslerine katılmaya karar verir. Fakat Azur’un sıra dışı, çeşitliliği seven, düşüncelerini ve kendi gerçekliğini fütursuzca dile getiren, derin düşünmeye iten yapısı, netlik arayan Peri’yi daha da karmaşaya itecektir. Nitekim Peri’nin içsel bunalımı, Azur’a aşık olmasıyla da birlikte had safhaya çıkar. Bu durum o kadar kontrolden çıkar ki, kıskançlıktan gözü dönmüş şekilde o kadar çok sevdiği ve imrendiği öğretmeninin hayatının kararmasına sebep olur. Yıllar yılı bu pişmanlığı taşıyan Peri sonunda bu yükünden kurtulacak mıdır? İlgiyle takip edeceğiniz bu kitabı şiddetle tavsiye eder, şimdiden keyifli okumalar dilerim:)
Havva'nın Üç KızıElif Şafak · Doğan Kitap · 201619,1bin okunma