Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 21 Şubat 2021 16:33 Kitap Talleyrand-Perigord'a yazılan bir mektupla başlıyor. 1792 yılında Wollstonecraft'ın eşitlik,hak, adalet,özgürlük çığlıkları attığını; dönemin başkanına manifesto niteliğinde bir mektup yazdığını düşününce şaşırıyor ve gerçekten zevk alıyorum.
Daha sonra kitapta ne bulacağımızı küçük bir giriş kısmıyla anlatmış Wollstonecraft.Bu bölümde daha çok orta sınıftan kadınlara sesleneceğini söylüyor çünkü yazara göre bu zamana kadar yayınlanan kitaplar, kendi deyimiyle "hanım efendilere" yönelik yazılmıştır.Yine bu kitaplarda ve o dönemde verilen eğitimlerde kadınlarla adeta dalga geçercesine sadece evlenince ne yapacaklarını,erkeğe nasıl güzel görüneceklerinin anlatılmasından yakınıyor ve kendisinin gerçek eğitimin nasıl olacağından ve eğitimin önemini anlatacağının sinyallerini veriyor.
Kitapta; kadına olan davranışın değişmesi gerektiğini, kadının kocaya ve babaya olan bağımlılığın kaldırılabilirliğinden bahsetmiştir. Ayrıca kitabında J.J Rousseau'dan ,Edmund Burke'ye; askerlikten, toplumsal cinsiyet rollerine kadar her şeyi, herkesi eleştirmiş.
Bana kalırsa kitapta şu an geçerliliğini yitirmiş (yitirmesi gereken) bazı görüşleri var Wollstonecraft'ın.Mesela; kadınların değer görmeleri için okumak,iyi eğitimler almak ve alımlı olmaktan vazgeçip erkeksileşmeleri gerektiğinden bahsediyor oysa ki kadınlar başka hiçbir ek sıfata gerek kalmaksızın sadece kadın oldukları için de doğdukları andan itibaren bu haklara sahip olmaları gerekir.Ama tabi ki bundan yüzyıllar önce söylediği çoğu sorunun günümüzde hala sorun olması birçok klasik eserden alışık olduğumuz üzere kitabın güncelliğini korumasının en büyük nedeni.