2021 16. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2021 02:44
Bu kitaptan ilk defa haberdar olmam Kubrick'in "Eyes Wide Shut" filmi ile oldu. Filmden o denli etkilenmiştim ki hemen araştırmaya başladım ve yazarın Arthur Schnitzler olduğunu görünce ilgim daha da arttı ve kitabı hemen edinmek istedim. Arthur Schnitzler ismini ilk kez Freud ile birlikte duymuştum. İkisi de Viyanalı doktorlar ve aynı dönemde yaşayıp eserler vermişler. Freud hem kıskanmış hem de yeri gelince de tebrik etmiş Schnitzler'i. Onu ruh ikizim olarak tanımlamış. Schnitzler de döneminde hem bilinçaltı hem de rüya kavramlarıyla ilgilenmiştir. Doktor olmasının yanı sıra yazar ve oyun yazarıdır. Rüya romanı yani özgün adıyla "Traumnovelle" oldukça kısa ama etkili bir romandır. Viyana'nın sokaklarında gizemli olaylara konuk eder bizi. Ana karakterimiz olan Fridolin başarılı bir doktordur ve Albertine ile evlidir. Bir davette yaşadıklarının üzerinden evliliklerini sorgulamaya başlarlar. Bunun yanı sıra Fridolin'in tıp fakültesinden bir arkadaşıyla karşılaşması olayları geliştirir ve olanlar olur. Merak unsurunu çok güzel işleyen, çok katmanlı bir roman. Kitap kısa ama çok daha uzun olabilirmiş, bittiğinde daha devam etmesini ister halde buluyorsunuz kendinizi. Bu kadar başarılı bir kitabı bulup onu harika bir şekilde beyaz perdeye aktardığı için Kubrick de özel bir teşekkürü hak ediyor bence. Hem filmi hem de kitabı şiddetle tavsiye ederim. Viyana'nın karlı sokaklarında, şık davetlerinde dolaşırken karşılaştıklarınıza inanamayacaksınız. Şimdiden keyifli okumalar dilerim,
RüyaArthur Schnitzler · Zeplin Kitap Yayınları · 2019417 okunma