·570 syf.····Okunma: 23 Şubat 2021 17:26 Uzun zamandır bir kitaptan bu kadar etkilenmemiştim. Öncelikle Martin Eden bir çırpıda okunacak bir eser değil. Takriben 500 sayfa olmakla birlikte kitabın bazı bölgelerini oldukça yavaş ve dikkatli okumak gerekiyor verilmek istenen mesajları daha net anlayabilmek için. Bu kitabı sevmemin en büyük sebebi karakteri bütünüyle kendi karakterimle özdeşleştirmem. Martin'in varoşun dibinde büyümesi, o yokluk içinde varlığını oluşturması ve nihayetinde üst tabakaya erişmesi ama bununla da tatmin olmaması... Öte yandan güya eğitim almış insanları uzaktan mantıklı görünen, zira içleri bomboş olan bir hologram olduklarını fark etmesi... Eğitim, sosyal sınıflar, toplumların refahları ve değer yargıları... Bunlar bütünüyle Bertrand Russell gibi birçok filozofun tartıştığı konular. Yani bir edebiyat eserinin içinde böyle tarihi, felsefi konuların yedirilmesi kitabı ciddi anlamda dolu dolu okuttu bana. Açıkçası Beyaz Diş benim için hayal kırıklığı idi; fakat Martin Eden bu hayal kırıklığını coşkuya çevirdi adeta. Okumanızı tavsiye ederim gerçekten kült bir eser.