Arkadaşlar, Geçmişin İzinde serisinin ikinci romanı Gerno'nun Sırrı yine ırkçılığın kalpleri kör ettiği, dünya savaşının yansımalarının tüm evrende hissedildiği, insanların içinde kopan fırtınaları teknoloji ile dizginleyebildiği bir gelecekte devam ediyor.
Meseleye büyük pencereden bakacak olursak, tensel ırkçılığın bugüne kadar gelmiş olduğu durumdan sonrasını, gelecek kurgusuyla ancak gerçeklerden kopmayarak olası bir destansı senaryo ile harmanladım. Öyle ki, Transatlantik köle ticareti ile başlayan siyahilere yapılan zulüm önceleri alelade bir şekilde yapılırken, değişen dünya düzeni ile birlikte pozitif ayrımcılık adı altında gizli bir nefret şeklini aldı ve bugünlere geldi.
Bu noktaya kadar siyahiler otobüste yerini beyazlara verme, ev sahibi olamama, aynı musluktan su içememe, beyazların gittiği sinemalara girememe gibi türlü zorbalıklarla uğraşırken, nice kahramanlar, önderler gelecek kuşakların diline pelesenk oldu.
George Floyd ile başlayan olayların ardındaki ırkçılık; siyahilere verilmeyen konut kredileri, işe alımlarda beyazlara öncelik verilmesi gibi saklı kalmış bir dizi nefretin sonucu.
Geçmişin İzinde serisinde bu olayların hangi sonuçlar doğurabileceğini, ne yöne evrileceğini bilimkurgu, dünya savaşı ve aşk ile zenginleştirerek sürükleyici bir dille yansıtmaya çalıştım.
İkinci kitaba gelirsek; Dr. Ramsden'ın kanlı vasiyetinin peşinde olan Selim ve Benedict sürprizlerle dolu 2062 Amsterdam’ında sürükleyici bir maceraya atılıyor.
Gerno Dekker’ın gizli yaşamı, evsizlerin umutsuz hayatları, insansı robotlar, uçangözlerle bezenmiş gökyüzü, devasa su setleri, Üsküdar sokaklarında imkansız bir aşk, karanlığın hizmetkarları ve anı değiştiriciyle gelen peri masalı hikayelerinin yeniden dizayn edilişi öne çıkan içerikler.
Bunun yanında küresel ısınmanın getirdiği ağır yükümlülükler, bir türlü dizginlenemeyen okyanustan gelen dev dalgalar, Amsterdam sakinlerinin endişe içindeki bekleyişi bilimkurgu sevenlerinin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Selim’in; kişisel bir trajediden, küresel bir akıma dönüşen müthiş hikayesinde büyük finale, Afrika’nın şahlanışına ramak kala Amsterdam’da yaşananlar sizi derinden etkileyecek.