Puan vermedi·192 syf.····Okunma: 26 Şubat 2021 19:14 Erdeme Dönüş
Psikoloji ve Mutluluk Yolu
Mutluluk koşarak yakalayabileceğin bişey değil..
Mağazaların vitrinlerinde görüp beğenip, kendine yakıştırıp, satın alabileceğin bişey değil...
Bir başkasından üstün olma hırsı ve bu duygunun seni getirdiği noktada bulacağın bişey değil...
Başkalarının üstüne basarak yükseldiğin o noktada da boşuna arama..
Senden ihtiyaçlı olan insanların varlığının sana verdiği üstünlük fikrinden bakarak da göremezsin..
Daha fazla çalışıp, sisteme entegre olup daha fazla satın almak da seni ona yaklaştırmayacak..
Hem zaten tıka kulaklarını, ihtiyaçların sınırsız filan da değil..
Kulakların bu ezberi duymaktan vazgeçtiğinde, sahip olduklarının en kıymetlilerini belirle..
Bi 5 tanesini ayır mesela diğerlerinden.. Hangisi annenden, babandan, kardeşinden, eşinden, arkadaşından daha fazla önemli senin için..
Bu saydığım kişilerle aranda var olacak herhangi bi problemi düşün. Veya yokluklarıyla imtihan edildiğini düşün.. O yoksunluk hissini satın almaya muktedir olduğun hangi eşya giderebilir. Hiçbiri...
Ben söylemiyorum Pozitif Psikoloji söylüyor.
Kitap boylu boyunca Psikolojide yükselen bu yaklaşımı -yapılan deneysel çalışmaları da ilave ederek- tanıtıyor.
Popüler anlamda da gündem olan bu yaklaşımı, bilimsel anlamda da tanımamı sağlayan bu kitabı bitirdikten sonra şöyle bi durup düşündüm. E bildiğin tasavvuf bu dedim. Kadim geleneklerin hepsinde olan değerleri ve bu değerlerin insan sağlığını(beden, zihin, ruh sağlığı) korumadaki
faydasını dillendiren, yaptığı çalışmalarla bunu destekleyen bi yaklaşım.
Faydası uzun bir dönem ruh hastalıkları ve onların tedavisini kendine amaç belirleyen, insanın özünde kötü olduğu ön kabulünden hareket eden psikolojiye geniş bir ufuk kazandırmayı başarması.
Filozofların asırlarca kafa yordukları erdem meselesi sonunda psikolojinin konu alanına girdi bu sayede.
Kitap özel olarak affedicilik, yardımseverlik, alçakgönüllülük ve şükür erdemlerini ele alıyor. Sayılan erdemlere dair yapılan çalışmaları sunarak kadim geleneklerde yeri nedir bunu açıklıyor.
Hocamın kaleminden okuduğum bu satırların din psikolojisine yaptığı
katkı için kendisine çok teşekkür ediyoruz