"Kimileriniz "Sevinç kederden büyüktür" derken, kimileriniz de "Hayır büyük olan kederdir" diyor. Oysa ben size diyorum ki, ikisi birbirinden ayrılmaz. Sevinç ve keder birlikte gelir; biri sofranızda sizinle otururken, unutmayın, diğeri yatağınızda uyumaktadır."
Lübnan asıllı Amerikalı yazar Halil Cibran'ın eseri Ermiş. Kitap oldukça kısa ancak oldukça da öğretici olmakla beraber okurken beni çok şaşırtan bir kitap oldu. Kitapta hayatın her alanına dair "Ermiş" denilen kişinin ağzından öğretiler söylenmekte. Ve bu öğretiler bir şiir edasında her biri ayrı anlamlı ve önemli olan dizelerle aktarılmış. Bu nedenle kitapta devrik cümleler çokça yer edinmiş. Ancak dili oldukça anlaşılır ve sade.
Ermiş, yıllarca yaşadığı, yurt edindiği kentten ayrılacakken halktan bazı kimseler kendisine sorular sorar. Bu sorular hayatın hemen hemen her alanıyla ilgilidir. Aşka dair, evliliğe dair, çalışmaya dair, vermeye dair, sevinç ve kedere dair gibi birçok konuda halkın sorularını yurt bellediği kentten ayrılmadan önce uzun uzadıya yanıtlar Ermiş. En sonunda ise vakit gelir ve kentten yüreğinde bir sızıyla ayrılır.
Kitabı okurken bilinmeyen kutsal bir metin okuyormuş gibi hissettim. Kitap bana göre başından sonuna bir ahlak öğretisi. Zaten kitapta geçene göre de Ermiş, Tanrı'nın bir elçisi. Kitapta hayatın anlamına dair, olması gerekene dair birçok şey anlatılıyor. Bu nedenle okunması gereken kıymetli bir kitap olduğunu düşünüyor ve herkese tavsiye ediyorum.