Herkese Merhaba!
Bugün sizlere, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2013 yılında basılmış ve 58 sayfalık ince bir kitabı tanıtmak istiyorum.
Yayınevi tarafından 2010 yılında başlatılan “Osprey Askeri Tarih Dizisi”’nin 12.kitabı olan “İslam Orduları 600 – 1100” başlıklı kitabın yazarı David Nicolle ve orijinal serinin 125. kitabı olarak 1982 yılında basılmış.
Dilimize çevrilmesi ancak 31 yıl sonra gerçekleşen bu eser her şeyden önce, sadece “askeri tarih meraklılara” hitap eden türden!
Bilmeyenler için Osprey Yayınevi 1969 yılından beri Londra’da faaliyet gösteren, günümüzde 25 ayrı seride, toplamda bugüne kadar 3.350 civarında eser vermiş bir firma.
İş Bankası sayesinde, ülkemizde askeri tarihe ilgi duyanların 2010 yılında okumaya başladıkları serinin kitapları dilimizde yayınlanırken, doğal olarak orijinal sıralamayı takip etmiyor.
Ayrıca farklı serilerden kitaplar tek bir seri olarak yayınlanıyor. Örneğin, bugün tanıtacağım kitap, Osprey’in “Met at Arms” (Askerler) serisine aitken, 2 sayı önce yayınlanan “Waterloo” başlıklı kitap “Campaign” (Harekât) serisinden bir eser.
Seçimlerin neye göre yapıldığını bilmiyoruz, maalesef ne seri başladığında ne de bazı kitaplarda herhangi bir açıklama yapılmadı. (Bu açıdan bakıldığında, İş Bankası Kültür Yayınları’na yakışmayan bir tarz!)
Osprey Yayıncılık her biri serisi için standart formatlar seçiyor. “Men at arms” serisi için seçtiği tarz, orijinalde 48 sayfadan oluşsa da, gerek tercüme gerekse bazı mütercim ve editör arkadaşların yaptıkları çok yerinde eklerle, dilimize kazandırılan eserlerin sayfa sayıları daha farklı ve fazla oluyor. (Bu açıdan, İş Bankası Kültür Yayınları çok güzel bir uygulama gerçekleştiriyor.)
İslam dünyasının erken dönemlerinde vuku bulan siyasi, hanedanlık ve dini iç çatışmalara değiniyor. Abbasilerin, Fatımilerin, Safevilerin taktikleri ve Selçukluların yükselişi ile Türkmen muharebe sanatını anlatıyor. Konuya aynı zamanda coğrafi bazda bir yaklaşım göstererek İran'dan Endülüs'e kadar birçok ülkedeki askerlerin zırh ve silah kullanımına ve teçhizatlarına da değiniyor.
Genel hatlarıyla da olsa, Yarmuk (636), Siffin (657), Poitiers (732) Cüzcan (737), Bağdat Kuşatması (812-3) ve daha çok sayıda meydan muharebelerine, kuşatmalara ve baskınlara değiniyor.
Angus McBride'ın güzel çizimleri ve resimleri her zamanki gibi okumayı güzelleştiren ve kavramayı kolaylaştırıyor.
İslam'ın fetihleri ve Selçuklu öncesi dönemin Müslüman askerlerini, Haçlı Seferleri öncesi "ihtişamlı günler" ele alınıyor. 48 sayfada, Arapların başlangıçta silahlanma ve eğitim konusunda pek bir şeye sahip olmadıkları, ancak askeri alanda hızlı öğrenerek tanıştıkları ve mağlup ettikleri herkesten bir şeyler aldıklarını vurguluyor.
Bu serideki en büyük eksiklik olan haritasızlık (1 harita!) bu kitapta da var.
İslam orduları hakkında bilgi edinmek isteyenler için, "hap" niteliğinde kısa, ama uzmanlar tarafından hazırlanmış, iyi ve konuya hâkim bir mütercimin (Emir Yener) elinden çıkmış, İş Bankası gibi köklü bir yayınevi tarafından yayınlanmış bir askeri tarih eseri. Yalnız dikkat, sadece "askeri tarih meraklılarına" hitap eder. Onlardansanız, alın okuyun, kütüphanenize katın.