···Okunma: 27 Şubat 2021 18:01 Kitabı değerlendirme noktasında Franz Kafka'nın yazdığı dönemin koşullarını mercek altına almakta fayda var. Öyle ki Dünya tarihinde toplum yapısının bu kadar hızlı değiştiği bir başka dönem olmayabilir. Bu değişim de Kafka'nın zihninde bir Dönüşüm'ün kibritini çakmış olmalı.
O yılların öncesinde bireyler toplumu meydana getirirken değişim sonrası toplum toplumu meydana getirmeye başlamış. Birey özelliklerinin neredeyse tamamı silinip, statünün en büyük göstergesi ekonomiye dönüşmüş. İnsanları önem renklerine ayıran şey meslekleri, kazandıkları para ve yaşadığı semt gibi etmenler. Baş karakterimiz Gregor Samsa ve ailesi de soğuk renklere dahil oluyorlar. Gregor Samsa çalışıp para kazanması nedeniyle ailesinin gözünde mavi renkte görünüyor sanki. Fakat bu bayat takdir Gregor'a yetmiyor ve gördüğü mobbing, işinden sıkılması gibi nedenler yüzünden kendisini bir böcek gibi hissediyor. Hatta bununla kalmayıp gerçekten bir böceğe dönüşüyor.
Dönüşüm'ün gerçekleşmesinin ardından ailesi ve işyeri yetkilisi onun hala çalışabilmesine dair umut besliyorlar. Yazar da bu sırada Gregor'un böcek olmasına rağmen ailesiyle iyi anlaşabileceği, topluma karışabileceği umudunu aşılıyor bize. Fakat bu umutlar suya düşüp, Gregor işinden olunca ailesi onu tamamen terk ediyor, onların gözünde asla geri gelmeyecek, tahammül edilemez bir bok böceğine dönüşüyor.
Kitabın devamında ise Gregor'un ne zaman silinip gideceğini beklerken bir takım olayları okuyoruz. Bu olaylar elbette Gregor'un silinme nedenini hazırlıyorlar. Tahmin edebileceğimiz üzere bir insan-böceğin sonu yine ekonomi temelli oluyor. Ailesinin ekonomik özgürlüklerini ele almaları Gregor Samsa'nın dönülemez bir şekilde toplumdan soyutlanmasını getiriyor.
Kitabın baş karakteri okuyan-okumayan herkesin öylesine zihnine yerleşti ki sevimli hatalar sonucu Dönüşüm kitabının yazarının ismini Gregor Samsa olarak hatırlayanlar bile var. Bu bilinmişliğinin önyargısı zihninizde oluştuysa bir an önce onu terk edip tek oturuşta okumanızı tavsiye edebilirim.