2021 11. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 14:25
DİKKAT! SÜRPRİZBOZAN İÇEREBİLİR! Sevinç Çokum dili ve anlatımıyla çok beğendiğim bir yazar. Eserlerinde insanı, doğayı, dünyayı öyle güzel anlatıyor ki okurken o dünyaya dalıp gitmemek mümkün değil. Rozalya Ana, 10 öyküyü barındıran bir eser. 1.Rozalya Ana: İkinci Dünya Savaşı’nda Kırım’dan Özbekistan’a sürülen Türklerin durumu Rozalya Ana karakteri üzerinden anlatılmış. Rozalya Ana, seneler sonra “memleket” bildiği Kırım’a dönmüş, burada kıt kanaat geçinmekte ve derme çatma da olsa kendine bir çatı kurmak için çabalamaktadır. Eşi ölmüş, kızı İncinar ise İstanbul’a üniversite okumaya gitmiştir. Arkadaşları Feride, Sakine ile pazara giden, akşam evinin önünde ateş yakıp herkese analık eden Rozalya; gençliğini geride bıraktığını üzüntüyle hisseder. Komşusu Şefika’nın oğlu Batur Can’a ve diğer komşulara cesaret vererek evleri yıkmaya gelen milislere direnmiştir. Batur Can’ın iltifatlarıyla kendini aynada güzel görmeye başlasa da gençlik yıllarını geride bıraktığını çabuk hatırlar. Nitekim “Yetişeceği bir şey değildi artık zaman... Gençliği ötede kalmıştı.” (Sayfa 3) Göçe zorlanmış insanların trajedisi Rozalya Ana’nın ağzından şöyle verilir: “Bizi o kara vagonlara tıkıp sürdüklerinde ben beş yaşındaydım. Bir ayda vardık oralara. Yollarda ölen ölene Gülşah balam. Atardılar öleni hayvan yavrusu gibi yolun bir kıyısına. Taşıdığımız canın kıymeti işte bu kadardı... Sürgün sızılarımızı kalplerimizin derinlerinde sakladık. Zaman zaman çıkarıp onu, ağladık.”(S.7) 2.Bir Ağacın Dilinden: Bu öyküde bir ağacın serüvenini ağacın kendisinden dinliyoruz. Eli mürekkep kokan fesli bir adamın, küçücük bir fidanken bulduğu bu ağaç, önce içine atıldığı ceketin cebinde unutuluyor. Hatırlanınca konağın bahçesine dikiliyor. Konağın üç güzel kızını ve hasta hanımını bize anlatıyor. Üç güzel kızın sevdalandığı genci, bu gencin sürgüne gidişini de ağaçtan öğreniyoruz. Sonra evin annesinin ölümünü, kızların evlenişini, fesli adamın kiracılarını anlatıyor ağaç. Sonra da adamın ölümü, konağın satılışı... Fesli adam hattat ve şairmiş. Ancak kızları, onun defterlerini de emeğinin ürünü levhalarını da öylece bırakıp konağı yeni sahibine terk etmişler. Konağın yeni sahibi fırıncı Mehmet Ağa ve paragözlülüğü de dinlediklerimiz arasına ekleniyor. Konak kiracısının oğlu Ali’nin futbolcu olması, kendini kaptırdığı şöhret ve tepetaklak oluşu... En hüzünlüsü de ağacın kesilişi. Bize gördüklerini ve hislerini bir baston olarak anlatmaya devam ediyor. Biz öyküde anlatılan kişileri ve olayları dinlerken bir yandan da imparatorluğun son yıllarına, mütareke zamanlarına, Cumhuriyet’in kuruluşuna, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına ve darbelere de şahitlik ediyoruz. Ağacın kesilmesinden de hüzünlü bir şey daha oluyor: Konak yıkılıyor. Onun yerine apartmanlar dikileceğini öğreniyoruz. Betonlaşmaya ve eski güzelliklerin, doğanın, ağaç altı samimiyetlerinin yok edilmesine kederle bakıyoruz. 3.Güneşin Son Saatleri Yazlıkta yaşlanıp unutulan bir ihtiyar olmamak için yazlığını satılığa çıkarmaya karar veren kadının bu kararla ilgili gidiş gelişleriyle başlıyor öykü. “Satılık” levhasını hazırlayacağı sırada tanıdık bir adam, komşu olan Cihan’ın bahçedeki bankta düşünceli oturduğunu fark ediyor. Cihan’ın denizi, kumları, güneşi içine çekercesine seyri aktarılıyor. Güneşin son saatleri, ömrün sonu açısından manidar. 4.Tavus Kuşunun Dönüşü Zübeyde ve Ferhat’ın sevgiyle kurulu evliliğine evlat acısı ağır gelir. Sonra çocuksuz kalmak daha da küçültür bu yuvayı. Zübeyde kendi isteğiyle Şafak Hanım’ı eşine eş olarak görür. Ancak içte yarattığı sıkıntı başka olacaktır. Kumalık çok güzel işlenmiş öyküde. Şimdiki zamanda gözü kör olmuş ama içi aydınlanmış Zübeyde, geri dönüşler ve iç çözümlemelerle çok iyi aktarılan bir karakter. Bu öyküden çok etkilendim. 5. Kaybolmuş Akşam Alacaları “Omuzlarına akşamın alacalı rengini geçirmiş olan ninem, eskisi gibi yatağın içinde usul usul tespih çekiyordu.” cümlesiyle başlıyor öykü. Giriş cümlesinden itibaren çok etkili. Elmas Nine’nin gençliğine, Elmas Gelin olduğu günlere de dönen anlatıcı, savaşın ağır zamanlarını da aktarır. Elmas Gelin kocası Osman’ı Şam’a göndermiş, geriye kalan hayat mücadelesine girilmiştir. Savaşın en çok geride kalan kadın ve çocukları etkileyişi çok iyi verilmiş öyküde. 6. Göç Sonrası Fotoğraf sanatçısı Baki, Batı Karadeniz’de terk edilmiş bir köy fark eder. Evlere bakarken bir kişinin, Murad’ın, hala burayı terk etmediğini görür. Murad, vaktiyle küstürdüğü eşi Baha Gelin’in döneceğine dair umut beslemektedir. Öyküde köyden kentlere göç yardımcı tema olarak ele alınırken bir dedikodunun insanların yaşamında nelere sebep olduğu da verilmiş. Öykü bana “Uyan Sunam Uyan” türküsünün hikayesini anımsattı. 7. Asmalı Köyün Öğretmeni Asmalı köyün öğretmeni çeşitli “büyüklere” mektup yazıp kitap ister. Kitapları dört gözle bekleyen Ufuk’un yoksulluğu ne yazık ki kitapları görmeden okuldan ayrılmasına neden olacaktır. Köydeki zorluklar, siyasilerin her başarıyı kendilerine mal etmeleri çok iyi aktarılmış. 8. Sevgiyi Öğreten Kuşlar “Çekilmek ölümü beklemek olur. O elbette beklenmeli fakat kimseye sezdirmeden.” diyen Akif/Baba’nın kuşlarla uğraşı, merhameti ve kimseye yük olmamak için direnişi anlatıcı yazar tarafından anlatılıyor. 9. Kuş Günlüğü Fabla özgü bir anlatımla verilen öykü bir kuşun bulunduğu dükkandan satın alınıp başka bir kafese eş olarak gidişini anlatıyor. Gün gün yaşadıklarını anlatan kuştan sevgi, kavga, annelik, geçmişe Özlem gibi hisleri dinleriz. Elbette anlatılan insanlar ve insan ilişkileridir. 10. Kütahyalı Kız İstanbul’da öğretmenlik yapan Seyfi, 29 Ekim tatilinde Kütahya’daki kasabasını ziyarete geliyor. Annesiz kalmanın verdiği eksiklik duygusu, kısa süren evliliğinin ardında bıraktığı can sıkıcı pişmanlıklar ve burada kalan çocukluk aşkı Sülün’ün uğradığı değişim anlatılıyor. Sülün aklında yokken, Kütahya’ya gelişle ve “belki buradan biriyle evlensem mutlu olurdum” fikriyle birden belirgin bir görünüm alıyor. Bizi de kahramanın çocukluğuna ve okul yıllarına götürüyor.
Öykü
Rozalya AnaSevinç Çokum · Kapı Yayınları · 2019215 okunma