2021 10. kitabı
- Spoiler içerir- Evett Dostoyevski’nin bir eserini daha az önce bitirmiş bulunmaktayım. Karamazov Kardeşler yazarın son başyapıtıdır. Ne zamandır merak ettiğim sonunda bitirdiğim bu kitapta en çok Alyoşa’yı sevdim :) Aile yapısına bakacak olursak birbirinden bağımsız büyümüş aile sıcaklığı ve sevgisinden mahrum olan kardeşleri göreceğiz. Saçma sapan bir baba ve oğulları.. Bu baba beni etkiledi gerçekten, çünkü yazar ne kadar o zamanın Rusya’sını anlatmış olsa da böyle babalık vazifesini yerine getiremeyen insanlar günümüzde de var. (Kamu spotu: bakamayacağınız çocukları dünyaya getirmeyin. Kendimce kamu spotu da verdim :)) Gruşenkaa ah Gruşenka şımarık ne istediği belirsiz kadın. İki erkek arasında rakipliğe yol açıyorsun bari baba oğulun arasına girme. Senin gibiler de var hala günümüzde. Karakterlere çok fazla girmeden etkilendiğim başka noktaları da kendimce anlatmaya çalışacağım. Dostoyevski’nin anlatışını çok seviyorum eserlerinde olay zincirinden ziyade başka konulara da yer vermesi güzel. Yine bu kitapta kısacık da olsa idam mahkumunun son dakikalarına değinmiş. Bir de şunu düşünüyorum; İlyuşa’nın ölümünde çok dolaylı yoldan Fyodor Pavloviç’in sebep olduğunu. Bu babanın etkisinde kalan büyük oğul Dimitri (Karamazov’luktan bahsediyorum) İlyuşa’nın babasını hırpalamasaydı o olay gerçekleşmeyecekti, çünkü o olaydan ötürü İlyuşa’nın hastalığı ortaya çıkmıştı. Kardeşlere girecek olursam çok uzun tutmuş olacağım. Şunu da söyleyip gideceğim; Dostoyevski’nin Türk ve İslam karşıtı olduğunu biliyordum. Ama kitabın ilk kısımlarında Türklerin işkence yaptıklarını bebekleri öldürdüklerini hatta canice, kadınlara tecavüz ettiklerini yazdığını görünce şaşırdım. Gerçekten bu beni üzdü. Tabi o zamanlar eserler medya olarak da kullanılıyordu. Tüm dünyanın Türk karşıtı olmasında bu ve bunun gibi işler belirli bir çapta etkili olmuştur. Kendimce eleştiri yaptım :) ana karakterlere girmedim çünkü girersem çıkamam okuyacak olanlara keyifli okumalar :)
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,3bin okunma