2021 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 14:05
Sırça Fanus, karakterlerden biri olan Esther'in başarısızlıkla sonuçlanmış intiharını anlatmaktadır. Esther'in yaşadığı toplumda kadınlığın pasif hale getirildiği ve kız çocukların toplumun beklentilerine uymak zorunda bırakıldığı durumlarla okurken karşılaşmaktayız. Esther annesi ile o çevresinde gördüğü veya istediği anne-kız ilişkisini bulamaz. İntihara girişmesinin en büyük nedenlerinden biri de annesiydi. Annesi Esther'in özgüvenini destekleyen değil tam tersine özgüvenini kıran biridir. Esther annesinin istediği bir kız olmayı reddeder. Şefkat bulamadığı annesinden ve toplumun değerlerinin temsilcisi olan hemcinslerinden de kendisini uzaklaştırmak ister. Evlenmek ve bir bebeği olması düşüncesi bile aklından geçmez. Esther yalnız olmak ister, bir erkeğin egemenliği altında da olmak istemez. Aslında buradan da erkeklere pek güveni olmadığı açık bir şekilde okuyucuya yansıtılıyor. Sırça Fanus, Plath'in hayatının yansımalarıyla dolu bir roman aslında. En çok ilgimi çeken noktalardan biri de Slyvia Plath'in romanında kendi öğrencilik deneyimlerine dayanan kesitlerin olması ve yine hayatı boyunca anne ve babasından ilgi görmeyip intihara girişmiş olmasıydı. Sanki Slyvia Plath'in hayatını okuyor gibi hissetmiştim sonradan. Slyvia Plath'in bu romanı yazdıktan birkaç ay sonra intihar etmesi de gerçekten çok üzücü bir durum. Eser tamamen gerçek dünyanın okuyucularına hitap ediyor, mutlaka okunmalı.
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma