Sırça Fanus

Sylvia Plath

2018 81. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2018 13:14
Bu kitabı okumayın! Bir kadının çöküşünü, çırpınışlarını okumak insanın yüreğine ağır gelir. Nefes almakta zorlanırsınız. İlk yarayı henüz çocukken babasından almıştı Sylvia, yıllarca nefret etti babasından. Büyüdü, baba eksikliğini başka kollarla doldurmaya çalıştı ve aşık oldu. Hayalleri vardı evlenecekti o da herkes gibi, sevecekti sevilecekti ama eşi Ted aldattı Sylvia'yı. "Kendimi duygusuz ve boş hissediyordum, aklım, paramparça olmuş hayallerimin kırıntılarıyla doluydu." İlk en yanındakiler bıraktı elini... Tutunamadı Sylvia o da yaralarından bir Esther yarattı. Sırça Fanus, Sylvia Palth'in intihar etmeden bir ay önce yayınlattığı romanı. Esther Greenwood, başarılı bir üniversite öğrencisidir, New York'a gelir ve bir moda dergisinde iş bulur. Ne var ki işler istediği gibi gitmez, iş dünyasındaki rekabet ve acımasızlığı görür kimlik arayışı içerisinde bulur kendini. Bir 'sırça fanus'un içinde nefessiz kalmış gibi hisseden Esther, dünyaya daha fazla tahammül edemeyecek hale gelir. "Sırça fanusun içinde ölü bir bebek gibi tıkılıp kalan insan için dünyanın kendisi kötü bir rüyadır." Artık intihar, Esther için de bir seçim değil, zorunluluktur. Tıpkı 11 Şubat günü, 2 çocuğunu odalarında bırakıp kapıyı bantladıktan sonra mutfakta fırının gazını açarak intihar eden Sylvia gibi. Onu hapseden camları kıramayan Sylvia'nın, içeride ölmeyi tercih etmesi onun güçsüz olduğunu mu gösterir? Camları kırılamayacak kadar kalındı belki de. Ne kadar nefes alabilirdi ki bu fanusun içerisinde? İlk yarısı Esther'in erkeklerle ilişkilerini anlatıyor, ergenimsi gençlik kitabı kıvamında ilerlese de sonrası mükemmeldi. Kitap asla intiharı güzel göstermiyor sadece hayatın gerçeklerini yüzümüze çarpıyor. Kendi gibi feminist bir karakter yaratmış Sylvia. Bu kadar yaralı bir ruha rağmen,
Sırça Fanus Kitap Yorumu
2022 10. kitabı
Bazı kitaplar vardır, hakkında yorum yapmak istersiniz ancak yapamazsınız, yüreğiniz el vermez; insanların karşısına geçip diyeceksiniz ki: Okuyun, ne yapıyorsanız bırakın bu kitabı okuyun! Bir kadın olmak ne demek anlamak istiyorsanız okuyun, bir insanın çöküşünün basamaklarını anlamak istiyorsanız okuyun, psikolojinin ne olduğunu daha iyi anlamak istiyorsanız okuyun! Sylvia Plath’in bu kitabı bir otobiyografi sayılabilecek şekilde yazdığını ve ölümünden bir ay önce bastırabildiğini öğrendiğimde kitaptan çok etkilenmiştim. Kitapta Esther Greenwood’un kendi hayatından kesitleri başka bir isim kullanarak yazmaya çalışması ve bu ismin de altı harfli olduğunu vurgulaması bu nedenle şık bir detay oluşturuyor. Kitap intihar, psikolojik sorunlar, evliliğe bakış, cinselliğe bakış, kadın rolleri gibi ağır konular çevresinde şekilleniyor fakat ağır bir dil kullanılmadığından yeterince zamanınız varsa ve mental olarak hazırsanız bir oturuşta bitirebileceğiniz bir kitap. Plath’in kitabı sürükleyici tutabilmiş olması da etkileyici. Ana karakterimiz Esther Greenwood yaşadığı toplumda “farklı” olarak adlandırabileceğimiz bir karakter. Çevresi tarafından “nevrotik” olarak tanımlanıyor ve bunu kendisi de bir yere kadar kabul ediyor. Çeşitli psikiyatrik işlemlerin kendisini yıprattığını düşünen Esther içinde bir umut taşımadığını iddia etmesine rağmen geleceğe dair korkular yaşadığını okur anlayabiliyor, bu da kitabın melankolik havasını artırıyor. Esther’in evliliğe bakış açısı da toplum tarafından kabul görmüyor, Esther hayatı boyunca asla evlenmeyeceğini birden fazla kez dile getiriyor. Esther’in bekaret ve önemi hakkında düşüncelerine sayfalarca değinmiş olduğunu belirtmekte de fayda var. Kitabı okurken - belki de birinci şahıs anlatıcı Esther olduğundan - Esther dışında
Psikoloji
Yazarın Hayatından Ayrı Değerlendirilemeyecek Güçlü Bir Roman: Sırça Fanus
2021 58. kitabı
Okunma: 04 Mart 2021 03:57
"İçim sevecenlikle doldu. Kitabın kahramanı ben olacaktım ama elbette maskelenmiş olarak. Adım Elaine olacaktı. Elaine. Harfleri parmaklarımla saydım. Esther'de de altı harf vardı. Uğurlu bir rastlantıydı bu." (Esther Greenwood) Sylvia Plath, Amerikan edebiyatının önde gelen kadın yazarlarından biri. 1932'de Boston'da doğan Plath'in edebiyat çevrelerince tanınması ne yazık ki ölümünden sonra gerçekleşti. Ölümüyle simgeleşen yazarlardan biri olarak gününüzde eserleriyle varlığını sürdürmeye devam ettiğini ve tüm dünyada geniş bir okur kitlesine ulaştığını söylemek mümkün. Değeri hemen herkes tarafından henüz hayattayken pek bilinmedi Plath'in. Kendi ailesi, arkadaş çevresi ve sevdiği erkekler tarafından birçok kez kırılan, aşağılanan ve aldatılan bir kadın oldu ve duygusal bir yapısının da olması sebebiyle hiçbir zaman hayatla güçlü bağlar kuramadı. Her zaman aklında bulunan intihar düşüncesini ise birkaç kez gerçekleştirememesine rağmen, 31 yaşında ve 2 çocukluyken gerçekleştirdi. Ölümünden henüz birkaç ay önce, farklı bir isimle yayımlatmayı başarabildiği Sırça Fanus isimli bu romanı ise yazardan geriye kalan tek roman. Bunun haricinde şair kimliğiyle de ardında çok başarılı şiirler bırakan Plath'in birkaç öyküsü ve çizimleri de bulunuyor. Benim Plath'la tanışmam çok değer verdiğim bir kişi sayesinde gerçekleşti. Hayat öyküsünün bir kısmını dinledikten sonra ise kitaplarına koştum hemen. Önce Ariel ve Seçme Şiirler'i okudum. Bu kitabında hayattayken yazdığı şiirlerin birçoğu yer alıyor. Ek olarak, eşi şair Ted Hughes tarafından seçilen bazı şiirler de kitaba sonradan eklenmiş. Ardından Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık isimli kısa öyküsünü okudum Sylvia Plath'in. Şirlerinden zihnimde kalan kasvetli hava, bu kısa kitabında anlattığı hikâyeyle birlikte biraz daha arttı. Sırça Fanus'u bitirmemin ardından
2024 20. kitabı
Sırça Fanus, intihar eden birinin yaşama bakış açısını, iç dünyasının izlerini öğrenmek için aldığım bir kitap, gerçektende kitabın geneline ağır bir karamsarlık havası sinmiş durumda, fakat çevresinde olan biten çoğu şeyi olumsuz eleştirel gözlerle aktaran Sylvia Plath'in anlatımı insanı kendisine bağlıyor, sanki anlattığı kısa hayatına eşlik ediyormuşsunuz hissi uyandıyor, özellikle ayrıntılı betimlemelerini tekrar tekrar okumaktan kendimi alamadım...
2022 40. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2022 00:00
Sırça Fanus, Sudaki Yüzler gibi akıl hastalığıyla ilgili otobiyografik bir roman. Bir romanı çok sevdiğim zaman aynı konu ya da atmosfere sahip olduğunu düşündüğüm başka bir kitaba başlamak istiyorum. Sırça Fanus’u okuyup çok beğenince Sudaki Yüzler’i okudum. Sylia Plath, 20.yy ortaları Amerika’sında, bir moda dergisinde editörlük de yapan başarılı bir üniversite öğrencisinin hikayesi üzerinden kendi gençliğini ve yaşadığı buhranları anlatıyor. Kitabın ilk yarısında ağırlıklı olarak, karakterin bir kadın olarak kendini keşfetme ve kimliğini oluşturma sürecini okuyoruz. Bu süreçte, erkek egemen toplumun ikiyüzlü kurallarına başkaldıran, kadınlara biçilen adaletsiz rollere isyan eden ve bir yandan toplumun ve insanların çarpık cinsiyetçi algısına karşı mücadele ederken diğer yandan mutluluk, sevmek ve sevilmek gibi ihtiyaçlarını bu uyanışı içinde bir yere oturtmaya çalışan karakterin hikayesini anlatıyor Plath. Çok etkileyici bir büyüme hikayesi bu. Hem çok gerçekçi -ki zaten yazarın kendi hayatı- hem de çok güzel bir şekilde kurguya dökülmüş. Babasını kaybetmiş, annesiyle de güvenli bağ kuramamış, maddi olanaksızlıklar da yaşayan ama başarılı ve idealist bir genç olarak burs kazanıp kendini bir anda hem hayallerine yakınlaşmış ama hem de bir metropolde yapayalnız bulan, yani her boyutuyla ele alınmış derinlikli bir karakterin yaşadıkları olağan bir akışta sunulmuş. Romanın ikinci yarısında ise genç yaşta hayatına son veren Plath’ın o noktaya gelişinin hikayesi anlatılıyor. Bu kısım hem yazarın cesur ve çekincesiz anlatımıyla çok dokunaklı ve çarpıcı hem de kendine has melankolik üslubu nedeniyle ince ince bir hüzün işliyor kalbinize. Çok beğenerek okudum. Hem feminist kurgunun önemli metinlerinden biri, hem de akıl hastalığıyla ilgili yazılmış en güzel romanlardan.
2022 53. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2022 22:20
Amerikalı şair ve yazar Sylvia Plath tarafından kaleme alınan ve kendisinin yaşadığı ağır depresyon halinden de izler taşıyan yarı otobiyografik roman. Büyükşehir hayatına uyum, cinselliğin sorgulaması, arkadaş-sevgili seçimleri ve kariyer hırsı gibi konular ergenlikten genç yetişkinliğe geçen bir kadının kimlik arayışı ve bu yolda kendini kaybetmesi çerçevesinde işlenmiş. Büyük beklentilerle alıp çok büyük hayal kırıklığına uğradığım bir kitap oldu. Belki ben bir şeyleri kaçırdım bilmiyorum ama bana hiçbir şey hissettirmedi, Romanın edebi olarak iyi bir eser olduğunu düşünmüyorum ancak devrinde yazılmış kült bir roman olduğu, birçok kişiyi peşinden sürüklediği gerçek.
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma
SIRÇA FANUS- Sylvia Plath (intihar üzerine biraz konuşalım)
·256 syf.·
2021 2. kitabı
İnceleme yapmayı severim, birçok incelemem var ve yazarken çok düşünmem açıkçası içimden ne geliyorsa onu yazıyorum, ama bu kez öyle olsun istemiyorum. Elimde iç burkucu bir şekilde intihar etmiş olan ve çok sevdiğim Sylvia'nın kitabı var bu kez, ve onun Sırça Fanus'u. Bir insan neden kendi yaşamına son vermeye karar verir? "Psikiyatrik açıdan intihar olgusu genellikle hastalıkla ilişkilendirilir. Edebiyat alanında ise yüzeyde farklı nedenler olsa bile sorunun dönüp dolaşıp aynı yere, varoluş sancılarına, sanatçının kendi değerleri ile toplumun gerçekliğinin çatışmasına, ana kişinin bu durumda kendine yaşam alanı bulamamasına dayanır." Kafkaokur sayı 20 (Nermin Sarıbaş) Kendine yaşam alanı bulamamak, kendini hiçbir yere ait hissetmemek, kendini hayata bağlayacak bir şeyin olmaması... Bunlar basit şeyler değil ve birikimler sonucu ortaya çıkar bence. Birikimler derken neyi kastettiğimi yine Sylvia'nın çok sevdiğim, hayatımın başlığına oturttuğum bir alıntısıyla anlatmak istiyorum: "Bir bedeli var, Çok büyük bir bedeli var. Bir sözün, veya bir dokunuşun..." Düşüncesizce söylediğimiz her bir kelime, bizim için anlamı olmayan ufak temaslar... Bunların karşımızdakini ne kadar etkileyeceğini ya da bizi ne kadar etkileyeceğini biliyor muyuz gerçekten? Benmerkezcil yaşadığımız için umursamıyoruz bile, yanlış anlaşılmaktan korkmuyoruz, kim nasıl anlarsa anlasın diye söyleniyoruz, bu ne kadar doğru... Belki de kısacık bir cümlemiz, karşımızdakinin intihar kuyusununu kazmaya başlıyor... Belki de Sylvia'da da aynı birikimler sonucu oluştu bu hisler, kim bilebilir? "Neden böyle korkunç derecede hüzünlü olmam gerek bilmiyorum ama içimde o acınası 'beni kimse sevmiyor' hissi var." Peki Sylvia nasıl intihar etti? Bunu da yine aynı dergide bulunan biz yazıdan (Murtaza Özeren)
Sırça Fanus
2026 24. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2026 00:47
Bazı kitaplar vardır; kapağından, ününden, hakkında yazılanlardan etkilenir ve büyük beklentilerle elinize alırsınız. Sırça Fanus benim için tam olarak böyle bir kitaptı. Ancak bu kez, beklentiyle kurduğum o bağ, sayfalar ilerledikçe yavaş yavaş çözüldü. Kitabı okumaya başlamadan hemen önce Anna Karenina gibi derinlikli ve sarsıcı bir eserin etkisi altındaydım. Belki de bu yüzden, anlatım gücü ve karakter derinliği konusunda beklentim oldukça yüksekti. Fakat Sylvia Plath ’ın bu romanında, o derinliği hissetmekte zorlandım. Roman boyunca Esther’ın iç dünyasına tanıklık ediyoruz. Onun sıkışmışlığı, yabancılaşması ve hayata karşı duyduğu anlamsızlık hissi açıkça veriliyor. Ancak bu anlatım, benim için yer yer kopuk, yer yer fazlasıyla sıradan geldi. Cümlelerin akışıyla bağ kuramadım; anlatılanları anlamaya çalıştım ama çoğu zaman metnin dışında kaldığımı hissettim. Daha sonra yaptığım araştırmalarda eserin Amerikan edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunu, hatta ilk feminist romanlardan biri olarak değerlendirildiğini öğrendim. Bu bilgi, kitaba dönüp tekrar düşünmeme neden oldu. Kadın kimliği, toplum baskısı ve bireysel sıkışmışlık gibi temalar aslında oldukça güçlüydü. Fakat bu temalarla duygusal bir bağ kuramadığım için, anlatının etkisi bende sınırlı kaldı. Belki bu durum çeviriden, belki de yazarın bilinçli olarak tercih ettiği o mesafeli ve parçalı anlatım dilinden kaynaklanıyordu. Ama sonuç olarak, metnin içine tam anlamıyla giremedim. Hatta yer yer kitabı yarım bırakmayı düşündüm. Buna rağmen, yarım bırakma alışkanlığım olmadığı için okumayı sürdürdüm ve bitirdim. Kitap bana hiçbir şey katmadı diyemem. Her metin, okuruna az ya da çok bir iz bırakır. Ancak bu iz, bende beklediğim derinliği oluşturmadı. Bu deneyim bana önemli bir şey öğretti: Popüler olan her kitap,
Roman
Hasta ve yaratıcı
2025 37. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2025 08:12
Sırça Fanus, Sylvia Plath’in yaşadıklarını keskin, melankolik, yaratıcı bilinç deryasında binbir şekile sokarak okura sunduğu bir yarı otobiyografi. Takdir edilme kaygısı olmadan içinden geldiği gibi yazdığı hissi veren samimi satırları, takdiri hak ediyor. Keşke ruh hastalığından kurtulabilseydi diye düşündüm. Sonra kaderi olan bu hastalıklı ruhundan yoksun Sırça Fanus da olmazdı diye de düşündüm. Zira bu yanan ruh onun belki de en büyük ilham kaynağı olmuş. Şimdi mezar taşına yazılı şu sözler sanki bana hak vermek için yazılmış gibi. “En kızgın alevlerin ortasında bile altın nilüfer kök salabilir.” Sırça Fanus Sylvia Plath
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma
Muhteşem bir kitap hakkında acınası bir inceleme.
2026 9. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 19:12
❃ Herkese merhaba! Bugün sizlerle bayılarak okuduğum ve yazardan okuduğum ilk kitap olan Sırça Fanus'u inceleyeceğiz :> Hazırsanız başlayalım.. (Not:İncelemede spoiler bulunmamaktadır.) ╰☆╮╰☆╮╰☆╮ BU KİTAPTA NEYİN NESİ? ✰ Yorumlarıma geçmeden önce kitaptan çok kısa bir şekilde bahsetmek istiyorum. Roman;Esther Greenwood adındaki genç bir kızın yaşadıklarıyla düşüncelerini içselleştirilerek sunulmuş ve harika duygu aktarımıyla okuyucuya sunuyor. Ana karakter yaşadıklarını bizlere bahsederken bazen geçmiş zamana gidiyor,kafası karışıyor ve farklı duygular hissediyor. Üstelik bizler bu paragrafları okurken karakterde kendimizi buluyor,adeta ruhumuzun bir parçasını kilitli bir hazine sandığında bulmuş gibi seviniyoruz. Ancak bu sevinç fazla uzun sürmüyor çünkü ruhumuzun bulunan,yarım ve eksik olan parçası mutluluk değil;depresif,hüzünlü duygular. O zaman anlıyoruz ki bu kitap pespembe duygular yaşatacak,gerçekleşmeyecek hayaller kurduracak bir kurgu değil,aksine;düşündürecek ve belki de daha önce üzerinde durduğumuz ancak gerek korktuğumuzdan gerekse ertelediğimizden ötürü bir kenara itilmiş fikirlerimizi saklı kutusundan çıkaracak olan "o" kitap.. (Not: Ben romandan bahsetmek isterken sanırım biraz içimi dökmüşüm. Bu noktada bana kızmazsanız çok müteşekkir olurum..) ╰☆╮╰☆╮╰☆╮ KARAKTERİN İÇ DÜNYASI (?) ☾ Biraz kitaptaki ana karakteri yorumlamak istiyorum. Çünkü çok yakın bir arkadaşımdan duyduğuma göre kimisi ana karakteri hiç sevmemiş ve yaptığı seçimlerden ötürü ona çok kızmışlar. Benim fikrimce karakter o depresif,kararsız ve "delice" halleriyle çok gerçekçi yazılmıştı. Burada yazarın yazım şeklini sorgulamaya gerek olmadığı kanaatindeyim. Ancak karakterin seçimlerine ve davranışlarına gelirsekte burada ona

Sylvia PlathYazar · 16 kitap
Sylvia Plath, Amerikalı şair ve yazardır. Trajik yaşamı ve intiharıyla tanınan Plath, aynı zamanda yarı otobiyografik bir roman olan ve depresyonu üzerine ayrıntılı bilgiler veren Sırça Fanus kitabının yazarı olarak bilinir. Anne Sexton ile birlikte, Plath gizdökümcü şiirin önemli isimlerinden biridir. Hayatı; 1932 yılında Alman bir baba ve ABD'li bir anneden, Massachusetts'te doğdu. Profesör olan babası 1940 yılında öldü. Plath ilk şiirini 8 yaşında yayımladı. Plath, hayatı boyunca ileri derecede manik-depresif bozuklukla boğuştu. 1950 yılında bursla girdiği Smith College'deki ikinci yılında ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve bir akıl hastanesine yatırıldı. 1955'te Smith College'den summa cum laude derece ile mezun oldu. Kazandığı Fulbright bursuyla Cambridge Üniversitesi'ne giderek çalışmalarını burada sürdürdü ve şiirlerini üniversitenin öğrenci gazetesi olan Varsity'de yayımladı. Plath burada 1956 yılında evleneceği İngiliz şair Ted Hughes'la tanıştı. Evliliklerinin ardından Boston'da yaşamaya başladılar. Plath, hamile kaldıktan sonra ise İngiltere'ye geri döndüler. Plath ve Hughes, Londra'da kısa süre yaşadıktan sonra North Tawton'a yerleştiler. Çiftin Sylvia'nın kıskançlık krizleriyle başlayan sorunları bu dönemde başladı ve ilk çocuklarının doğumundan kısa süre sonra Sylvia Plath Londra'ya geri dönerek boşanma işlemlerini başlattı. Kiraladığı evin eskiden İngiliz şair William Butler Yeats'e ait olduğunu öğrenen Plath bunu iyi bir işaret olarak değerlendirdi. 1962-1963 kışı Plath için çok zor geçti. 11 Şubat 1963'te, ikinci kattaki odalarında uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra, odalarının kapısını da içeri gaz girmeyeceğinden emin olmak üzere bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti. İntiharıyla ilgili olarak kocası Ted Hughes eleştirilere maruz kaldı. Hughes yıllarca bu konuda konuşmadı. Daha sonra anılarını yayımladı. 1963 yılında daha 30 yaşındayken intihar eden Plath'ın hayatı, Oscarlı oyuncu Gwyneth Paltrow'un ünlü şairi canlandırdığı "Sylvia" filmine de aktarıldı. Plath'ın Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında bulunan "Sırça Fanus" adlı romanı, birçok kişi tarafından ilk Amerikan feminist romanı olarak değerlendirilir.