2021 10. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 10:53
Var bir hayalimiz klişesiyle başlamak istiyorum incelememe konu çok klişeleşti, kadın cinayetleri... Bir vahşet nasıl klişeleşmeye başlar klişe kelimesini atın elimizde yalnızca leş kalıyor hakikaten leş kokusu almaya başlıyoruz şu veya bu sebeple başkasını suçlayıp kendimizi temize çıkarmayı da bir kenara bırakalım işin biraz da iç yüzüne değinelim bir insanı yalnızca bıçak ustura taş veya bin türlü cinayet aletiyle değil söz bakış yüksek sesle de öldürebilirsinizi çok keskin bir zekayla sunuyor Hatice Meryem dili tartışılır (ki yazar söyleşisinde eserin diliyle biraz daha uğraşmak istediğini ama aynı zamanda da bu cinayetlere sessiz kalmamak adına hemen yayınlamak istemesine karşı koyamadığı için yayınlamada acele ettiğini itiraf etti) ama gidişatı kesinlikle polisiye psikoloji derinliğinde. Katıli anlamaya çalışarak nasıl bir ruh bozulmuşluğu içerisinde olduğunu göstererek bizlere cinayetlerin iç yüzü hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Üslubuna gelecek olursam bu kadar ağır ve çetrefilli bir konuyu yormadan aktarmış hatta öyle ki bazen iyiki de üslubu üzerinde oynamaya zamanı, hâli olmamış diyorum. Başlığından bölümlerine hatta son bölümdeki "Yarın İçin Bir Kadını Öldüreceklere Tavsiyeler" kadar keskin bir kurguyu ve en sonda" Ben Bu Kitabı Ne İçin Yazdım" noktasına kadar zekice kurgulanmış samimi net ve keskin trajedinin somut haliyle başbaşa bırakıyor bizleri. Yazarın diğer eserlerini de okumuş bir okuyucu olarak diyebilirim ki bugün ve yarın için Hatice Meryem tarzı diye bir not düşmemiz gerekecek edebiyat tarihine: Hem edebiyat hem de edebiyat dışı yazar diye.
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?Hatice Meryem · İletişim Yayınevi · 2019575 okunma