2021 9. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2021 23:19
Okumadan önce gözümü korkutan bir eserdi ama tam aksine okurken çok keyif aldığım, asla bitmesin istediğim bir eser oldu. Kitabı okurken Victor Hugo her duyguyu yaşatıyor bize. Özellikle sefaleti konu alan kitapta farklı toplumsal ve bireysel konulara da değinilmiş. Namık Kemal'in sürgün yıllarında okuduğu son eser olması da beni ayrı meraklandırmıştı. Konusuna değinecek olursam yiğenleri aç kalmasın diye ekmek çalan Jan Valjan uzun seneler boyunca kürek mahkumu olarak yaşamını sürdürür. Hapisten çıktıktan sonra yine kürek mahkumu olarak yaşamak zorundadır. Kürek mahkumu sıfatı yüzünden kimsenin onu köyde ve handa misafir etmek istemediği için son çare psikoposun evine gider. Burada da boş durmaz ve hırsızlık yapmaya kalkışır. Psikopos ona öyle bir ders verirki Jan Valjan' ın hayatı için bir dönüm noktası haline gelir. O olaydan sonra Jan Valjan artık Jan Valjan değildir. Hayatı, hayata bakış açısı tamemen değişir. Gerek konusu gerek anlatım tarzı ile muhteşem bir kitaptı. Beni duygulandıran ilk kitap olabilir. Sonunu okurken Jan Valjan'ın tüm hayatını ve yaşadıklarını tekrardan okuyor, hissediyorsunuz. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
SefillerVictor Hugo · Elips Kitap · 2010105,2bin okunma