·248 syf.····Okunma: 02 Mart 2021 23:01 Kitaba başlamadan önce burdaki neredeyse tüm incelemeleri okudum. Önce beklentim çok yükseldi ve sabırsızlandım okumak için. Daha sonraysa son bölüme dek tüm beklentilerimin çöp olduğunu hissettim. Ancak fazlasıyla yanılmışım. Çoğu kişi kitabın çok karakterli olduğunu düşünmüş ancak çoğu klasik kitaba göre karakterler çok anlaşılır şekilde tanıtılmıştı.
Kitabın konusunu ve kırılma noktasını burdaki bir çok incelemede okuyabilirsiniz ben bundan bahsetmek istemiyorum. Son bölüme kadar inceleme yazmayı düşünmüyordum çünkü bir kırılma noktasını yanlışlıkla okuduğumdan pek şaşırmadım. Ancak son bölüm hakkında hiçbir fikrim yoktu ve iki üç kez dönüp tekrar okudum. İnanmam çok güç oldu ancak tüm ayrıntıları birleştirdiğimde her şey yerine oturdu.
Kitap bir ailenin imkansız gibi gözüken ama acı şekilde gerçek olan parçalanışını anlatıyor. Kitapta bir çok kurban var ama bence tek bir suçlu var. Karakterlerin bazıları gençliklerinin bazıları ise insani duygularının kurbanı oluyor. Baş karakterimiz yani Cady ise aklının ona oynadığı oyunların.
Eğer kitaba psikolojik roman klasmanı altında bakmazsanız muhtemelen sıkılacaksınızdır. Çünkü kitap tamamen düşünce ve duygu yoğunluğu temelinde kurgulanmış. Cady hariç hiçbir karakteri tam anlamıyla tanıma şansımız olmuyor, hiçbirinin ada hariç hayatlarını bilmiyoruz çünkü baş karakterimiz sürekli düşünceleri içinde kayboluyor.
Kitapta oldukça metafor ve kelime oyunu var, çok akıcı bir dille yazılmış zaten kitaptaki gizem okumaya devam etmenizi sağlıyor. Tavsiyem şudur ki son bölüme kadar kitaptan vazgeçmeyin. Kesinlikle okunmaya değicek bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Not: Bu kitabı ağlamak için okunabilecek kitaplar başlığı adı altında olan bir videodan görerek aldım ancak hiç ağlamadım sadece ruhumun derinliklerine Cady’nin duyguları ve karamsarlığının işlediğini hissettim.
Kitabın son bölümü hakkında bir ipucu: Kitabın orjinal adı ''We were liars'' yani tam çevirisi Yalancılar'dan çok ''Yalancılardık'' aslında bu şekilde düşünüldüğünde başlıkta küçük bir çıkış yolu veriliyor bize. Tabiki dikkatli okunursa kitabın gidişatında da bazı şeyler söylenmiş ama kimsenin okumadan olayı çözebiliceğini pek düşünmüyorum ben.