2021 13. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 00:47
Genç Kız Kalbi ~ #kitapyorumu *alıntı* "Düşünmüyorlar ki ben yakışıklı, parlak erkek değil, yalnız beni anlayacak, hassas, ince bir kalp sahibi bir erkek istiyorum; bilmiyorlar ki benim aradığım, istediğim servet ve güzellik değil, yalnız, yalnız ruhtur." Genç Kız Kalbi, Mehmet Rauf'tan okuduğum ilk kitaptı. Yazarın Eylül romanını her edebiyat dersinde mutlaka görmüşüzdür ancak o dersler yüzünden ben yazardan ve Eylül'den uzaklaşmıştım, kalemini okumak ise ancak şimdiye nasip oluyor. Genç Kız Kalbi, Pervin adlı genç kızımızın günlüğüne yazdığı yazılardan oluşuyor. Pervin büyük bir umut ve heyecanla İzmir'den İstanbul'a, akrabalarının yanına geliyor ve burada yaşadığı olayları bizlere anlatıyor. Biz de onun duygularını ve olaylara bakış açısını keyifle okuyoruz. Kitabı gerçekten severek okudum. Pervin'in o dönemin bakış açısını ve bunun yanı sıra kendi düşüncelerini ortaya koyması çok güzeldi. O dönemdeki kadına, evliliğe, aşka bakış açısını yazar da -Pervin aracılığıyla- çok güzel bir şekilde yazmıştı. Bunlar arasında tabi ki benimle zıtlaşan düşünceler de vardı ancak bu, kitaptan etkilendiğim gerçeğini değiştirmiyor. Yan karakterlerin çoğundan, özellikle de akrabalardan nefret ettim. Behiç Bey ise sevdiğim bir karakter olabilirdi ama kitap boyunca Pervin'in günlüğünden okuduğumuz için onun hakkında kesin bir yargıya da varamadım. Kitabın sonu ise çok oldubittiye getirilmişti ve 'keşke daha uzun olsaydı' dedim. Bunun sonucunda tabi ki kendi kendime yeni bir son yazdım Bu tarz bir son beklemiyordum ve ne yalan söyleyeyim bana biraz Tanzimat acemiliği varmış gibi geldi. Yine de duygu ve gözlem gücü sayesinde Mehmet Rauf kendini ortaya koyuyor. Kitabı bitirdikten sonra yazarın kaleminin tadı damağınızda kalıyor ve gerçekten keşke devamı olsa diyorsunuz. Bu kitaptan sonra önyargımı kırıp mutlaka Eylül'ü de okuyacağım. Ben kitabı severek okudum, eğer siz de bu türde kitaplar seviyorsanız, bir çırpıda bitireceğiniz ve seveceğiniz Genç Kız Kalbi'ni kesinlikle tavsiye ederim Puanım; 4|5
Genç Kız KalbiMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202310,1bin okunma