2021 20. kitabı
Spoiler içerir! Şemsettin Sami, Taaşşuk-ı Talat ile Fitnat isimli eserinde her ne kadar bizlere bir aşk hikayesini anlatıyor olsa da romanın temelinde dönemin toplumsal sorunlarını çok güzel ifade etmiş. Talat’ın kadın kılığına girip, sokaklarda yürürken tacize maruz kalması, Fitnat’ın makbul kısmet diye evlendirildiği adamın beklenmedik bir kişi çıkması aslında görücü usulü evliliğin sakıncalarını anlatmaktadır ve bunlar o dönem oldukça sık yaşanmaktadır. Yine güç bela kavuşan bir anne babanın oğlu olan Talat, babasını ve annesini öldü bilen Fitnat’a aşık olur. Öyle ki, Fitnat ile görüşebilmek için kadın kılığına girer, başlarda Fitnat’ın bundan haberi yoktur. Hacı Baba, Fitnat’a zengin bir kısmet bulmuştur ve onu evlendirmek ister. Ne Fitnat ne de Talat buna razı olmasa da en sonunda bir hileyle Fitnat, Ali Bey’in konağına habersiz bir şekilde gelin olarak gider. Talat bey hasta yatarken, Fitnat’ta artık burada farksız değildir. Bu birbirini deli gibi seven iki genç çok üzücü bir şekilde ölürken, bir sırda ortaya çıkar. Keyifli okumalar :)
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538,1bin okunma
Güzel inceleme. Teşekkür ederim
Gülşah Göksu
Beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim :)