Puan vermedi·126 syf.····Okunma: 03 Mart 2021 23:59 1774 yılında kitap yazıldığında Goethe daha 25 yaşındaydı ve bu eseri iki hafta gibi kısa bir sürede yazmış. Onu şöhrete ulaştıran bu kitap yayımlandıktan sonra Almanya’da birçok genci intihara sürüklemiş, öyle ki kitap bir zamanlar yasaklanmış bile... İlk defa Goethe okumama rağmen etkilendiğimi rahatlıkla söyleyebilirim, belki de en etkileyici kitabını okumuş olabilirim bilmiyorum. Kitabın içeriği etkilediği kadar hikayesi de bir ayrı yer etti içimde. Yazar kendi yaşadığı aşk ile arkadaşı Wilhelm’e intihar ettiren imkansız bir aşkı harmanlayıp kitapta kahramanımız Werther ile birleştiriyor ve ortaya bu muhteşem eser çıkıyor.
Yaşı daha genç olan Werther, gittiği bir kasabada nişanlı bir kadına, Lotte’ye aşık oluyor. Hemen her anını yakın arkadaşı Wilhelm’e mektup aracılığıyla bildiren Werther, içindeki acıyı, aşkını ve hatta intiharı düşündüğünü bile mektuplarında yazıyor. Eser sürekli mektuplar üzerinden gittiğinden dolayı kahramanımızın iç dünyasını ve çektiği acıları açık bir şekilde görebiliyoruz. Her ne kadar Lotte’ye olan aşkı etik kurallar çerçevesinde olmasa da, okur, kitabı okuyunca bazen bu imkansız aşkın gerçekleşmesini istiyor.
Spoiler vermemek için çok fazla yazmayacağım, okumak isteyen herkese tavsiye ederim.
“Mutlu edemediğimiz mutlu insanlar görüyoruz, dayanılmaz olan bu.”
İyi okumalar.