özgürlük üzerine kitabından alınan düşünce özgürlüğü ve tartışma konusunu bölümünün kitaplaştıtılmış hali kitap insanların kendi inandıkları savuyu karşısındakine doğru bir şekilde anlatma hürriyetine sahip olduğunu ,karşıdaki görüş eğer yanlışsa bile o görüşten alınabilecek bir doğrunun olabileceğini veya genel geçer kabul gören görüşü yanlış olan görüşle tamamlanabileceğini söyler. hakli olarak hıristiyanlığın din anlayışını da eleştiren mill ,bir fikri akımın bitmeyeceğini bastırılması nedeniyle o fikre destek vermek suretiyle sadece o fikrin erteleneceğini söyler o bakımdan bit fikrin doğru olması genek geçer kabul görülen sav değil o fikrin hakikatine ve dahi sürekli bir şekilde diğer fikirlerle karşılaştırılması gerektiğini söyler. Bir fikrin kabul görmemesinin sebebinin o fikrin yanlış olmadığını o fikrin doğru olabileceğine ama o fikrin yanlış söylemler nedeniyle kabul görmüyor olabileceğini de söylüyor mill .
Eleştiri: Mill hıristiyanlığın yaşam biçimini eleştirirken (haklı olarak) bu tanımı din bilimi olarak tanımlaması yanlıştır bana göre hıristiyanlığın(papa,veya rahiplerin çıkar amacıyla halki uyutmak icin koyduğu sacma beşerî hükümler) yaptıgı yanlışını diğer dinlere yüklemenin yanlış olduğunu düşünüyorum.