·112 syf.····Okunma: 06 Mart 2021 23:56 Kitabın arka kapağında 'İşleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsü' yazısını ilk okuduğumda garipsemiştim. Nasıl kimse hiçbir şey yapmaz diye sordum kendime. Sonra bu soruyu yersiz buldum. Ülkemizde artık normalleştirdiğimiz, haber sitelerinde, sosyal medyada, gazetelerde karşımıza çıkan namus ve töre cinayetleri gözümde canlandı ve kitapta okuyunca garipsediğim bu cümlenin aslında neredeyse artık her gün karşılaştığımız ve birkaç saniye sonra unuttuğumuz bir durumdan başka bir şey olmadığını fark ettim.
Biz de onca insanın öldürülmekten korkuyorum çağrısına sessiz kalmıyor muyuz? Bir başkası onu öldüreceğim diye haykırdığında kulaklarımızı tıkamıyor muyuz?
Evet kitap toplumumuzu fazlasıyla yansıtıyor. Biz de 'namus' kavramı için ölümü hak görüyor ve hatta gereğini yapmayan kişiyi dışlıyoruz. Bu halde incelemeyi okuyan kişilere şunu sormak istiyorum. Asıl katil kimdir? Öldürme fiilini gerçekleştiren kişi mi yoksa bunu normalleştiren, buna sessiz kalan toplumun kendisi mi?