2021 28. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 19:00
Uzun zamandır okuma listemde olan bu kitabı ancak okumaya fırsat buldum. Kitapta tarihsel süreçlerden ve teorik bilgilerden bahsedilmesi belki her okuyucu için keyifli olmayabilir. Lisansımın biyoloji olması ve kişisel ilgilerimden dolayı bazı kısımların çok daha hızlı ilerlediğini söyleyebilirim. Kitap dört kısımdan oluşuyor; Bilişsel Devrim, Tarım Devrimi, İnsanlığın Birleşmesi, Bilimsel Devrim. Her bir kısımda gerçekten beni çok fazla etkileyen bölümler oldu. Okurken durup cevap vermeye çalıştığım sorular oldu. Ve aklıma gelen soruların da kitap içinde cevaplarını buldum. Bu tarz kitaplar gerçekten kitaptan kopmamamı sağlıyor. İlk önce Homo sapiens’i anlatarak başlıyor kitap ve sonrasında tarih içindeki devrimlerle beraber, insan ilişkilerini, paranın etkilerini, inançları, günümüzü, geleceği ve gelecekte neler olacağı hakkında sorular sorarak bizi düşünceye sevk eden bir dille son buluyor. Kitap içinde de yine okuma listeme ekleyeceğim kitaplar oldu. (Kavgam, Cesur Yeni Dünya,1984) ‘’Tarım Devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır’’ bu cümlenin beni çok etkilediğini söyleyebilirim. Yazarın bu kısımda farklı açılardan konuya bakması ve tarihin o sürecini anlatmasını kendi adıma verimli buldum. Çok fazla tarihsel süreçlerle ilgili okuma yapmadığım için bu konu üzerine düşünme fırsatı buldum. Hayali düzenin isteklerimizi şekillendirmesiyle alakalı olarak, aslında günümüzde ne kadar çok bu programlanmış düzene göre hareket ettiğimiz, tüketimin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması gerçeği ve bunun insan ilişkilerindeki yeri... Her konuyu kendi içinde anlatımı ve birbiriyle olan bağlarını o kadar net bir şekilde ifade eden bir dil kullanılmış ki kitap katman katman tarihsel süreç içinde değişen her türlü durumun insan üzerindeki etkilerine de değiniyor. Kitap
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 202342,5bin okunma