···Okunma: 01 Mart 2021 13:44 Hâfız-ı Şirâzî, gerçek adıyla Hace Şemseddin Muhammed, on dördüncü yüzyılda yaşamış İranlı bir şair. Tasavvuf şiirlerinde önde gelen isimlerden. Hayyam gibi, şiirlerinde aşk ve şarap temalarını çok yoğun bir şekilde kullanmış. Tabi her ne kadar bir dönem ayyaş kesimin dilinden düşmemiş ve meclislerinde onun şiirlerini okumuş olsalar da , bu aşk ve şarap kelimelerini sembol olarak kullanmış olduğunu düşünüyorum.
Çeviri güzel yapılmış ancak yine de keşke Farsça bilseydim de Hafız'ı orijinal diliyle okuyabilseydim diye düşündüm zaman zaman. Çünkü bazı şiirlerininin Farsçalarına baktığımda tınısı kulağıma daha iyi geldi.
İlber Ortaylı'nın da tavsiye ettiği isimlerden biridir Hafız Şirazi. Şiir seven herkese benim de tavsiye edebileceğim, kıymetli bir eser bu kitap.
Son olarak hafız falından bahsetmek istiyorum. İnsanlar İran'da kitabın bir sayfası rastgele açıldığında, sayfada yazan metinde kendi gelecekleri hakkında işaretler olduğuna inanıyorlarmış.O an yaşadıklerı ikilemden çıkamayanlar kitabın sayfasını rastgele açtıklarında, sayfa numarası söyleyerek ya da bent sayısı belirterek ona denk gelen beyti okuduklarında kendi durumları hakkında onlara ışık tutacak bilgi arıyorlarmış.