Hafız-ı Şirazi
Hafız-ı Şirazî: XIV. yüzyılda İran'da yaşamıştır. Yaşamı hakkında günümüze ulaşan bilgilerin kesinliği de tartışmalıdır. Hafız, İran şiirine çığır açacak ölçüde önemli yenilikler getirmiştir. Şiirlerinde hayatı, dünya nimetlerini ve gündelik olaylardan kaynaklanan duyguları konu olarak işlemiştir. Meyhane, şarap, saki, dilber, gül gibi sözcükleri birer mazmun olmaktan çok gerçek anlamlarıyla kullanmıştır. Gazel dilinin kurucusu olan Hafız-ı Şirazî, sadece beyit bütünlüğü gözetilen şiirde konu bütünlüğünü gözeten ilk şairlerdendir. Şiirleri sanat çevrelerinde beğenildiği kadar halk tarafından da benimsenmiş, dîvânı halk arasında gönül ilişkileri ve talih konusunda başvurulan bir falname olarak kullanılmıştır.
Tahmini Okuma Süresi: 24 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 854Basım Tarihi: Mayıs 2019İlk Yayın Tarihi: 1954Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları
ISBN: 9786053602330Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

476 syf.
10/10 puan verdi
Tavsiye olunur ki Hâfız Divanı ; başucu kitaplarından olabilecek nitelikte bir kitap.. İçinde en etkileyeci şiirlerden birini bırakıyorum şuraya ; Döner yine Kenân’a kaybolan Yûsuf, üzülme / Üzüntüler kulübesi gül bahçesi olur bir gün, üzülme İyileşir durumun ey gam çeken gönül kaygılanma / Geçer bu çılgınlığın, sakinleşir başın, üzülme Dönmese de felek bizim arzumuzca iki gün / Bir kararda kalmaz devran her zaman, üzülme Gelirse ömrün baharı, yine çimenler üstünde / Başına gülden şemsiye çekersin ey bülbül, üzülme Ümitsiz olma sakın ha, bilmezsin gaybın sırrını / Perde ardında olur gizli oyunlar, üzülme Ka’be aşkıyla çölde yürüyeceksen eğer / Batsa da ayağına muğîlân dikeni, üzülme Sevgilinin ayrılığında, rakibin sıkıntısında halimizi / Bilir hep halden hale sokan Allah, üzülme Söküp götürürse de yokluk seli varlık temellerini ey gönül / Kaptanın Nûh ya, korkma tufandan, üzülme Konak tehlike dolu, hedef çok uzak olsa da / Sonu olmayan bir yol yok, üzülme Yoksulluk köşesinde, karanlık gecelerin yalnızlığında Hâfız / Oldukça virdin dua ve Kur’ân, üzülme.
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019704 okunma
854 syf.
10/10 puan verdi
Aşk yolunda yakınlık, uzaklık konağı yoktur..
* * * Herkesin okuması gereken satırlar. İnatçı bir karakter olalım ki kitabın sonu gelsin. Gazeller, kıtalar, mesneviler, rubailer ve hafız'ın ilkeleri. hepsi birbirinden özel ve kıymetli satırlar. İkinci kez okuyorum kitabı.. Böyle özel ve veli insanları iyi ki okumuşum.. Tekrar okuduğunda daha çok lezzet alıyorsun.. Ne hoş ki dünyada böyleleri de yaşamış. Gönül ehli isen mutlak okumalısınız derim..
Hafız DivanıHafız-ı Şirazi · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019704 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.