1900 yılında İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mustafa İzzet Baki'dir. Ailesi Azerbaycan'dan göçtü. Menbaü'l-İrfan İdadisinin rüştiye kısmında ve Gelenbevî İdadisinde okudu. Öğretmenlik ve Vezneciler'de kitapçılık yaptı. Bir arkadaşının davetine uyarak Çorum'un Alaca ilçesine öğretmen olarak gitti (1918). 1923'te İstanbul'a döndü. İstanbul Erkek Muallim Mektebini (1927) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini (1930) bitirdi. Konya, Kayseri, Balıkesir, Kastamonu, Haydarpaşa liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine Farsça okutmanı olarak tayin edildi. Burada doktorasını verdi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde metinler şerhi okuttu. Doçentliğe yükseldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine geçerek İslâm-Türk tasavvuf tarihi okutmaya başladı. Bu sıra 142. maddeden tutuklandı. Beraat ettikten sonra üniversiteye döndü. 1949'da emekliye ayrıldı. 25 Ağustos 1982'de İstanbul'da öldü.
Abdülbaki Gölpınarlı çalışmalarını Tasavvuf, Mevlevîlik, Şiîlik ve Divan Edebiyatı üzerine yoğunlaştırmış, bu sahalarda dikkate değer eserler vermiştir. Ayrıca devrin gazete ve edebiyat dergileri yanında Türk Ansiklopedisi, İslâm Ansiklopedisi ile Şarkıyat, Türkiyat ve İktisat Fakültesi mecmualarında çok sayıda makalesi çıkmıştır. 60'a yakın eser bıraktı.
Tam adı:
Abdülbakıy Gölpınarlı, Muallim Abdülbaki Gölpınarlı, Mustafa İzzet Baki, Muallim Abdülbaki
Aşkın aldı benden beni bana seni gerek seni
Ben yanarım dün ü günü bana seni gerek seni
Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim
Aşkın ile avunurum bana seni gerek seni
Aşkın âşıklar öldürür aşk denizine daldırır
Tecellî ile doldurur bana seni gerek seni
Aşkın şarabından içem Mecnun olup dağa düşem
Sensin dün ü gün endişem bana seni gerek seni
Süfîlere sohbet gerek ahîlere ahret gerek
Mecnun’lara leylî gerek bana seni gerek seni
Eğer beni öldüreler külüm göğe savuralar
Toprağım anda çağıra bana seni gerek seni
Yunus’durur benim adım gün geldikçe artar odum
İki cihanda maksudum bana seni gerek seni
Sayfa 228 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahı elin yüzün yumaz değil
Han’ erenler geldi geçti bunlar yurdu kaldı göçti
Pervâz urup Hakk’a uçtu hüma kuşudur kaz değil
Yol oldur ki doğru vara göz oldur ki Hakk’ı göre
Er oldur alçakta dura yüceden bakan göz değil
Doğru yola gittin ise er eteğin tuttun ise
Bir hayır da ettin ise birine bindir az değil
Yunus bu sözleri çatar sanki balı yağa katar
Halka mata’ların satar yükü gevherdir tuz değil
Sayfa 548 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Hasan Âli Yücel Klasikleri Sıralı Tam Listesi"
(14.01.2021 Güncel)
Bu liste sürekli güncellenecek, yeni basılan her kitap yoruma ve konuya eklenecektir. Kitap ve yazar adları kolay ulaşım sağlanması adına yavaş yavaş link haline getirilecektir.
Peygamber Efendimiz s.a.v. buyurmuştur:
"Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır."
🌹🌹🌹
Bu mübarek ayları en güzel şekilde değerlendirmek için bir adım atalım ve "3 Aya 3 Kitap" seçip okuyalım.
Recep Ayı için seçebileceğiniz kitaplar:
•
Merhaba.
Orta Asya'nın kültürel tarihi müthiştir. Orta Asya özellikle İranlıların ve Türklerin Yunan, Hint ve biraz da Çin felsefesini ve bilimini aldığı ve geliştirdiği, bir tercüme ordusunun çalıştığı, yaygın bir senkretizmin görüldüğü bir coğrafyadır. Aslında İslam'dan önce de bu
Abdülbâki Gölpınarlı'nın hazırlamış olduğu bu eser Yunus Emre'nin Hayatı ve Sanatı bölümüyle başlıyor. Bu bölümden anlıyoruz ki Yunus'un yaşadığı devir düzenin büyük ölçüde sarsıldığı, farklı dini telakkilerin kendisine yer aradığı bir dönemdir. Yunus'un sanatı bölümünde ise onun kaynaklardan bize
Kısa Kısa İnceleme
Abdülbaki Gölpınarlı'nın yazmış olduğu bu kitap normal kitap boyutundan oldukça küçük olmasının yanısıra içinde verdiği bilgilerin kısalığı konusunda da farklılık gösteriyor. İçerisinde divan edebiyatının sevilen şairlerinden Nesimi, Usuli ve Ruhi'nin kitabın en başında hayatlarına, edebi yönlerine, başından geçen önemli olaylara yer veriyor fakat bunu birkaç sayfa ile sınırlıyor. Kısa olmasına rağmen öz bilgiler içeriyor ve o sanatçının hayatını genel çerçevede gözler önüne seriyor. Üç şair hakkında verdiği bilgilerden sonra üç şairin yazmış oldukları şiirlerden bazılarının eklenmiş olduğunu görüyoruz. Yani kitabın birçoğu şiirlerden oluşmuştur. Verdiği bilgiler de kısa ve nettir.
Nesimi Usuli RuhiAbdülbaki Gölpınarlı · Kapı Yayınları · 201411 okunma